Societat 28/09/2018

Stop Violències dona veu a les dones que han patit un avortament

La presidenta de l'entitat torna a reclamar que es pugui avortar de manera lliure i garantida i que es deixi de banda "la hipocresia" existent

M. F.
3 min
La presidenta d'Stop Violències, Vanessa M. Cortés, durant l'acte. / M. F.

Andorra la VellaDonar veu a aquelles dones que han patit el “drama” d’un avortament. Aquest ha estat l’objectiu amb què Stop Violències ha celebrat aquest divendres un acte coincidint amb el Dia per la despenalització de l’avortament i en el marc del qual, també, van organitzar dijous una altra xerrada i aquest dissabte proposen una caminada popular que arrencarà a les onze del matí a l’aparcament del Viena, a Santa Coloma. La presidenta de l’entitat, Vanessa M. Cortés, ha tornat a reclamar l’avortament lliure i garantit per a les dones i ha destacat que cal que es deixi de banda “la hipocresia” existent al país.

“No ens aturarem fins aconseguir que es legalitzi l’avortament", ha remarcat Cortés, afegint que cal que es respectin els drets de les dones. En aquest sentit ha dit que l’avortament ha deixar de ser “clandestí” i les dones han de poder deixar “de justificar-se” per avortar. “És un problema de salut”, ha emfasitzat i, per tant, defensa que les dones han de poder decidir sobre el seu cos.

Aquest mateix, aquest divendres diferents mitjans francesos, entre els quals l’agència Frances-Press, s’han fet ressò de la situació a Andorra. Cortés s’ha mostrat “sorpresa per la volada” que està agafant la reivindicació però també ha destacat que el problema s’ha d’internacionalitzar ja que “a casa” no s’escolta les reivindicacions de les dones.

Un moment de l'acte d'Stop Violències. / M. F.

L’acte ha arrencat amb la presentació de dades sobre avortaments i el que Cortés considera un veritable drama, els casos d’adolescents que han d'interrompre l'embaràs. També ha criticat l’actitud del Govern i, en especial, el posicionament d’Andorra davant Europa i els organismes europeus, en concret, al davant de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació envers la dona (Cedaw), que ha demanat al Principat que despenalitzi l’avortament si més no en els tres supòsits bàsics i que ha obtingut una resposta de l’executiu apel·lant al model institucional per no fer cap canvi. Per a Cortés això és una “vergonya” i ha conclòs que els drets de les dones estan “segrestats per l’estat i per l’església”. Ha destacat que segons l’observatori dels drets humans la penalització de l’avortament vulnera “una llarga llista” de drets entre els quals a la salut, a la no discriminació o a no rebre un tracte cruel. “Andorra vulnera sistemàticament els drets de les dones”, ha conclòs.

Per cloure l’acte s’han llegit testimonis de casos reals com el d’un picapedrer que feia avortaments clandestins, el de dones condemnades per interrupcions voluntàries de l'ambaràs o el d’un metge denunciat per practicar un avortament i que va ser condemnat a l’exili.

A l’acte també hi era present Antònia Escoda, membre d’Acció Feminista d’Andorra, entitat que aquest divendres ha difós un comunicat en què posen en relleu que s’ha modificat el manifest feminista que van consensuar quan es van crear per incloure la despenalització de l’avortament per terminis de manera lliure. Escoda ha explicat que després del treball fet per la comissió de salut es va decidir fer aquesta proposta a l’assemblea de l’associació i que es va prendre la decisió de fer aquest afegit. Ha lamentat l’actitud que tenen les autoritats en aquest assumpte ja que s’ha demanat “com poden anar a dir que es respecten els drets humans quan prioritzen les institucions per sobre dels drets de les persones?”. I ha recordat que són les institucions les que han d’estar al servei de les persones i no a l’inrevés. Quant a la repercussió internacional, ha remarcat que “s’ha d’anar” a buscar suports a fora.

stats