Publicitat
Publicitat

La Unió Hotelera celebra que la nova llei reguli els pisos tipus Airbnb

El portaveu de l'entitat celebra que la llei permeti a Andorra ser proactius i anticipar-se als problemes que aquest tipus de pràctiques han ocasionat en d'altres llocs

La plataforma de lloguer d'habitacions i apartaments turístics Airbnb ofereix actualment més de 300 habitacions i apartaments a Andorra, amb un preu mitjà de 90 euros. El nou portaveu de la Unió Hotelera, Manel Ara, recorda que des de l'entitat mai han estat en contra d'aquest tipus d'allotjaments, però assenyala que calia regular-ho, per tal que no els sigui una competència deslleial. En aquest sentit, es mostra satisfet pel fet que el projecte de llei de l'allotjament turístic "posi ordre" en el lloguer de pisos i cases directament als propietaris, per tal que tots els tipus d'allotjaments hagin de complir les mateixes mesures de seguretat.

De fet, Ara assegura que són pràctiques que han augmentat molt els darrers temps a tot arreu i també a Andorra, on es poden trobar allotjaments en plataformes com Airbnb, Booking o d'altres a totes les parròquies, però especialment a la Vall d'Orient, que és on es concentren més pisos buits que es van construir durant els anys de bombolla immobiliària i que ara se'ls intenta donar una sortida com es pot. Quan entri en vigor la llei, tots aquests allotjaments hauran d'estar registrats i fer constar el seu número de registre quan es publicitin. Tot i que fins ara no s'ha portat un control, el portaveu de l'UHA afegeix que el Govern ja ha fet una tasca de recerca als diferents portals web "per fer aflorar tota aquesta nova oferta".

Manel Ara també recorda que en d'altres destinacions turístiques aquest tipus de negocis han comportat molts problemes, com en el cas de Barcelona, i per això celebren que es reguli "precisament per evitar problemes". Com que és una realitat, "és millor ser proactius i treballar per evitar problemes que negar que existeixin aquestes pràctiques", assenyala.

Categorització en funció dels serveis de l'establiment

Des de la Unió Hotelera, Manel Ara assenyala que han pogut fer aportacions al projecte de llei, tot i que hi ha coses que els agraden més i d'altres que menys. En tot cas, celebren que la llei obligui a fer inspeccions perquè el seu compliment sigui efectiu, i consideren que els allotjaments més afectats no seran els hotels sinó els apartaments moblats i habitatges per a ús turístic. Tot i això, reconeix que la llei pot suposar en algun cas que algun hotel hagi de fer inversió, i que és possible que amb la seva entrada en vigor es vegin alguns canvis de categoria d'estrelles.

En el tema de la classificació, Ara també ha destacat que s'hagi volgut anar més enllà buscant una fórmula més nova, que a més de tenir en compte les característiques tècniques, el nombre d'estrelles també anirà en funció dels serveis que dóna l'allotjament.