Societat 09/12/2020

Andorra, a punt d'entrar a la fase 2 de risc de contagi

La disminució de la pressió hospitalària i la caiguda de la incidència, a uns 35 casos per dia, fa preveure que en pocs dies es relaxaran algunes de les mesures restrictives

ARA Andorra
3 min
Terrassa de bar tancada / FA

Andorra la VellaContinua la “discreta” tendència a la baixa de casos per dia. Entre aquest dimarts i dimecres s'han detectat 35 nous casos positius per Covid-19. Això fa que en els darrers tres dies la mitjana de registres se situï en 37,3, i en els darrers cinc dies, en 41,4. “A poc a poc es va afeblint el nombre de diagnòstics", ha observat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui ha explicat que entre aquests diagnòstics, de mitjana, hi ha menys d'una vintena de persones majors de 50 anys, una xifra que permetria el país accedir a la segona fase de risc de contagi elaborada pel Govern. Passar de l'actual fase, la tercera, a la segona, permetria relaxar algunes de les mesures restrictives decretades i que afecten, sobretot, a la restauració i al comerç.

Un altre indicador que fa preveure, si continua la tendència a la baixa, en l'entrada a la nova fase, és la pressió hospitalària. Aquest dimecres es registren 19 pacients hospitalitzats, 17 dels quals a planta i dos a l'UCI, un dels quals amb ventilació. “Estem en el moment de menys pressió”, ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

També la velocitat de contagi (R0) es manté les darreres setmanes, amb l'excepció d'un repunt breu, per sota d'1. Era de 0,86 el dilluns i aquest dimecres és de 0,89. “La tendència és molt bona”, ha observat Benazet, qui ha afegit que “estem en un nivell de risc que comença a avançar de forma clara cap al nivell 2”.

I què suposaria entrar en aquesta nova fase? Doncs el dirigent no ho ha concretat. “Si seguim amb aquesta tendència a la baixa estem molt a prop de flexibilitzar algunes mesures”, ha insistit Benazet, qui ha augurat que comportarà una “obertura més gran dels establiments”, però no ha concretat si afectarien també a les aules o als parcs infantils. Sí que ha avançat que en qualsevol cas: “Serem molt prudents fins al Nadal”.

Situació a les escoles

L'executiu també ha notificat una reducció significativa en el nombre d'aules afectades per la Covid-19. Actualment hi ha 16 classes sota vigilància activa, quan a finals de la setmana passada superaven la trentena, de les quals cinc estan totalment aïllades i onze estan vigilades parcialment. Pel que fa als cribratges als centres escolars, de les 1.955 proves que es varen dur a terme la setmana passada, es van detectar nou casos positius. Durant aquesta setmana ja s'han fet 607 tests i tots ells han donat un resultat negatiu.

En aquest sentit, Benazet ha recordat que aquests cribratges permeten obtenir "una fotografia" de l'estat actual de la pandèmia al país, i ha confirmat que "el fet que anem cribrant la població escolar sí que ens farà evolucionar cap a un model en què tindrem menys casos que apareguin arran d'una transmissió descontrolada del virus".

Modificació del reglament que regula els tests d'antígens

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la modificació del reglament que regula els tests d'antígens, permetent fer-los, a partir d'ara, als ciutadans que no són residents. Fins al moment, les proves que es duien a terme a les farmàcies, laboratoris clínics, centres de salut laboral o altres establiments sanitaris només es feien a població resident, però des del Govern s'ha decidit relaxar aquesta mesura permetent oferir aquest servei a qualsevol persona que arribi a Andorra. Martínez Benazet no creu que aquesta modificació generi un "efecte reclam" i ha assegurat que l'objectiu no és que vinguin més visitants per fer-se el test, sinó que "se'l facin per la seva seguretat i per la dels seus familiars".

Per últim, s'ha aprovat el nomenament de Carolina Bailén com a membre del Comitè Nacional de Bioètica en substitució de Pere Vilanova.

stats