Fer benzina costa un 7% més que al gener

És la repercussió per l'augment del preu del petroli arran de les tensions entre els Estats Units i l'Iran

Fer benzina ha augmentat un 7% des del mes de gener mentre que el preu de cost ho ha fet en un 21%. La diferència l'han assumit els importadors i distribuidors, que tenen menys marge de benefici, i els impostos al carburant. El president de l'Associació d'Importadors i Distribuidors de Carburants d'Andorra, Ramon Visent, ha explicat que el motiu principal de l'augment del preu del barril de petroli són les tensions geopolítiques entre els Estats Units i l'Iran, amb la decisió dels president Donald Trump d'abandonar l'acord nuclear amb aquell país.

Les existències de cru que s'havien acumulat en el període 2014-2016 han disminuït considerablement a causa de la gran demanda impulsada per una economia mundial en auge i les retallades de subministrament de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). Visent ha recordat que fa pocs dies, el gegant del petroli francès Total va abandonar Iran per temor a les sancions nord-americanes. Tot això ha repercutit en l'augment. El preu del barril Brent, el de referència, estava el gener del 2016 en els 28 dòlars (24 euros) i aquesta setmana ha arribat als 78 (66 euros). La previsió és que la pujada segueixi durant la resta de l'any.

Des del 2013, els carburants havient anant reduint el preu i el 31 del gener del 2016 va ser el moment de tota la sèrie en què els preus dels carburants, gasolina SP 95, gasolina SP 98, gasoli de locomoció i gasoli de calefacció, presentaven uns valors més baixos. Uns valors a nivells del gener del 2009. Des de llavors el creixement, tot i que moderat, ha estat constant fins arribar als números d'ara.