Societat 10/04/2024

La CASS revela l'informe 'forensic' dels sobre pagaments per pensions d'invalidesa

"Els actuals membres de l'actual administració manifesten no conèixer l'operativa fins l'agost de 2023", explica Marc Galabert

ARA Andorra
1 min
Josep Escoriza i Marc Galabert durant la compareixènça

Andorra la VellaAvui, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha presentat l’informe ‘forensic’ que destapa les causes dels pagaments per error en pensions d’invalidesa, una suma que ha ascendit fins als 1,5 milions d’euros. Segons l’informe, no s’estaven realitzant regularitzacions sistemàtiques, excepte per les variacions de l’IPC i la suspensió de pensions en cas de canvi en les condicions d’invalidesa.

"A partir d'aquí quina és la situació actual que ens trobem? La situació actual és que el mes de març s'han fet totes les regularitzacions de les pensions invalidesa, en total s'han regulat 188 pensions d'invalidesa amb un import de 49.171 euros. S'han rebut 11 al·legacions i s'està revisant que el programa informàtic funcioni correctament", ha explicat el director, Josep Escoriza.

L’any 2021 es va dur a terme un control manual durant una setmana, on es van analitzar 525 pensions d’invalidesa compatibles amb el treball, destacant-se 105 casos d’incidències. No obstant això, no es disposa de traçabilitat per a vincular inequívocament la selecció de 34 pensions finals. Els anys 2022 i 2023 es van realitzar 6 i 3 regularitzacions, sense suport documental del procés que va donar lloc a aquestes accions específiques.

“Els actuals membres de l’actual administració manifesten no conèixer l’operativa fins l’agost de 2023”, explica Marc Galabert.

Galabert ha reconegut la manca de seguiment sistemàtic de les prestacions d’invalidesa parcial des del 2017 i la falta de regularització dels pagaments indeguts. Així, la decisió de recórrer a Deloitte ha volgut garantir una investigació objectiva i professional sobre aquesta situació delicada.

stats