Publicitat
Publicitat

Un 31,7% menys d'atur respecte el setembre del 2014

El Govern es planteja la transformació dels plans d’ocupació en d’altres més específics

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha celebrat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres aquest dimecres a Andorra la Vella les dades de l’atur del setembre. Tot i el lleuger increment de dotze persones respecte al mes d’agost –sempre hi ha un repunt de l’atur al final d’una temporada alta–, els 490 inscrits al Servei d’Ocupació registrats al setembre representen una davallada d’un 31,7% respecte al mateix mes del 2014. Aquesta xifra és, com ha insistit Cinca, una “millora molt destacada”, una xifra similar a la de l’any 2009 que “confirma el que s’ha anat produint de manera persistent al llarg de 28 mesos, però ara amb una lleugera acceleració”. Amb aquestes xifres, el ministre de Finances ha avançat que, de consolidar-se, el Govern es plantejaria –“no a curt termini”– la transformació dels plans d’ocupació en d’altres més específics per fomentar la contractació indefinida, la formació o l’ocupació d’alguns segments d’edat.

El Servei d’Ocupació ha registrat el mes de setembre 490 inscrits demandants de feina, la millor dada d’un mes de setembre des del 2009. Cinca ha reconegut que és un increment de dotze persones respecte al mes d’agost, però ha insistit que a final d’una temporada alta sempre hi ha un increment d’aturats. Amb tot, l’increment d’aquest any ha estat molt més baix que el 2013 quan, entre agost i setembre, l’atur va augmentar en gairebé 150 persones; o el 2014, quan l’increment va ser de gairebé 100 aturats.

Segons el ministre portaveu les dades serveixen per treure dues conclusions: “els plans que s’han posat en pràctica han tingut efecte” i “l’economia va accelerant-se i va generant més llocs de treball”. Pel que fa a la segona conclusió Cinca ha insistit que la millora de l’economia és la que està possibilitant aquestes dades. Pel que fa als plans d’ocupació, Cinca ha insistit que han servit per “parar el xoc” i que s’han de mantenir. No obstant això, ha avançat que “hem de començar a veure si els plans de xoc continuen tenint sentit –no a curt termini– però si continua la tendència i ens estabilitzem en un nombre de persones que respon a la realitat d’un mercat laboral que té dinamisme potser el que s’ha de fer és començar a pensar a reconvertir alguns d’aquests plans”.

Així, Cinca ha proposat que un cop estigui consolidada l’ocupació es puguin reconvertir les mesures aplicades en plans que fomentin els contractes de llarga durada, o per a segments de la població més específics en funció de l’edat o la seva formació. La nova etapa, segons el responsable de Finances serà més específica i “no encarada a aturar una sangria fruit de la crisi econòmica”.