Societat 06/04/2021

Mil vacunacions al dia

La darrera remesa d'AstraZeneca permetrà immunitzar, en dues setmanes, els majors de 54 anys, a més del professorat i persones amb diabetis i obesitat

ARA Andorra
2 min
Centre de vacunació

Andorra la VellaDe les 30.000 dosis de la vacuna AstraZeneca que van arribar la setmana passada provinents del projecte Covax, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest dimarts que "donen una injecció de força" i que permetran vacunar 15.000 persones. L'altra meitat es destinarà a les segones dosis que s'hauran d'administrar al cap de dos o tres mesos. Així, es preveu un ritme de vaccinació que sobrepassi les 1.000 dosis diàries per "poder arribar a l'edat de 54 anys i també a col·lectius més vulnerables" com poden ser persones amb diabetis o obesitat.

A més, el titular de Salut també ha avançat que a finals d'aquesta setmana s'iniciarà la vacunació als docents. Amb el brot actual que s'està vivint, Benazet ha declarat que en aquests instants "s'estableix una cursa entre la pandèmia i la vacunació", remarcat que cal ser ràpids i vacunar intensament a la població a mesura que vagin arribant els vaccins. Per aquest motiu, ha refermat que la vacuna AstraZeneca és segura i que s'assoleix la immunitat al cap de tres setmanes de la primera dosi. Sobre les conseqüències del vaccí com els possibles episodis de trombosis, Benazet ha recordat que afecta una persona de per cada milió de vacunats i que es coneix el mecanisme de l'efecte i hi ha un tractament. De fet, ha informat que si una persona vacunada comença a tenir mal de cap intens, s'ha de posar en contacte amb el seu metge referent perquè se li administri un anticoagulant diferent a l'heparina. A més, el ministre també ha declarat que estudis dels Estats Units mostren algun efecte de trombosi amb la vacuna Pfizer. "Totes elles donaran algun problema en alguna casuística molt baixa i hem de calibrar el valor d'aquests problemes davant el risc d'una pandèmia", ha remarcat el ministre, qui ha afegit que de moment, no es pot triar la vacuna que s'administra fins que l'OMS no aixequi l'estat de pandèmia i es liberalitzi la venda de vaccins.

El ministre de Salut ha comentat que Covax ha lliurat de cop totes les vacunes que Andorra havia comprat per compensar el retard que hi ha hagut i ha afirmat que ja han entrat a les finestres de compra del vaccí Janssen i Novamax, a banda de les vacunes Moderna i AstraZeneca provinents de França i de Pfizer d'Espanya que han d'arribar. Respecte a la vacunació, hi ha 33.500 persones inscrites a la plataforma de vaccinació, tot i que des de Salut han informat que aquest dimarts un 10% de les persones citades no s’han volgut vacunar. En aquest sentit, Benazet ha afirmat que si el motiu de l'anul·lació de la cita és perquè no es volen administrar el vaccí d'AstraZeneca, "no esperarem pas a què hi hagi una altra marca" i ha animat als ciutadans a que recapacitin.

stats