Societat 11/04/2018

Restringit l'accés a França dels vehicles pesants

El risc d'allaus al sud del país ha augmentat fins al nivell 4

E. J. M.
3 min
Nevada a Ordino, aquest dimecres al matí. / C. G.

Andorra la VellaLa nevada de les últimes hores ha obligat a restringit el pas dels vehicles pesants, de més de 19 tones, a la RN22, la carretera que comunica el Pas de la Casa amb França.

D'altra banda, durant les últimes hores s'ha anat ampliant la xarxa viària en la qual és necessari circular amb equipaments especials. Si al matí es requerien a partir del Tarter i de Pal, l'Agència de Mobilitat ha arribat a activar la fase groga a partir a la CG-2, a partir d'Encamp, i a la CG-3, a partir de la Massana. Hores després, a la CG-2 els equipaments només feien falta a partir d'Incles, i després només al port d'Envalira.

Quant al risc d'allaus, el Servei de Meteorologia ha informat que al sud del país ha augmentat fins al nivell 4, ja que "és on s'ha acumulat més neu els darrers dies i el perill és més alt. Es desaconsella accedir a aquesta zona fins que el mantell nival no s'estabilitzi". Aquest dimarts, a Perafita s'hi acumulaven 22 centímetres de neu. La tendència del perill d'allaus és creixent, almenys fins aquest dijous.

De fet, a les dues de la tarda s'ha hagut de tallar al trànsit la CS240, la carretera de Montaup, i la CS260, la Coma de Ransol, pel risc d'allaus.

Segons el Servei de Meteorologia, "més de 20 centímetres de neu nova al sud del país, acompanyat de vent de sud, ens fa augmentar el perill a la zona més meridional d’Andorra. A més, esperem uns 10 centímetres més durant el dia. A la resta del país els gruixos de neu nova que provoquen la inestabilitat d’avui són inferiors, però també esperem entre 5 i 10 centímetres més de neu al llarg del matí. En alçada ha bufat vent a tot el país, un vent feble però suficient com per transportar neu i crear plaques als vessants nord que s’afegeixen a les que ja hi havia ahir. Aquestes plaques reposen sobre la neu humida de dilluns i la neu seca d'aquest dimarts, que a la vegada reposa sobre la capa de neu fang del cap de setmana".

En superfície, "trobem la neu recent d'aquesta nit, més abundant al sud que al nord. És una neu humida que es compacta amb facilitat. El conjunt de neu nova caiguda entre diumenge a la tarda i aquest dimecres encara no s'ha transformat i ha tapat completament la neu fang del cap de setmana. Sobretot durant el matí hem de tenir en compte la falta de visibilitat", ha afegit.

Aquest dijous al matí, el límit de pluja i neu se situarà a 1.400 metres d'altitud, i a la nit, a 1.700 metres.

Afectacions al Pirineu català

D'altra banda, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l'alerta del Pla d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de la continuació de les pluges al llarg de les pròximes hores. Al Pirineu i el Prepirineu neva per damunt dels 1.800 metres.

Segons l'SMC, fins aquest dimecres al vespre es preveu un fenomen d'intensitat i acumulació de pluja, amb possibilitat de superar els 20 litres per metre quadrat (l/m2) en 30 minuts d'intensitat, i els 100 l/m2 en 24 hores d'acumulació de pluja. Quant al gruix de neu, s'han registrat 45 centímetres a Sant Joan de l'Erm i a Cadí Nord (Prat d'Aguiló).

L'ajuntament de Montferrer i Castellbò ha informat que s'ha restringit el pas de camions pel port del Cantó, en el tram de 20 quilòmetres entre el municipi alturgellenc i el de Soriguera, al Pallars Sobirà. També s'ha limitat el pas de vehicles pesants a l'accés al túnel del Cadí (C-16, entre Bagà i Bellver de Cerdanya), a la collada de Toses (N-260) i a la C-162 entre Riu de Cerdanya i Fontanals.

Pel que fa a d'altres afectacions per la neu, segons informa Trànsit, l'N-260, a l'alçada d'Alp, s'ha hagut de tallar per uns arbres que obstaculitzen la calçada.

A més, aquest migdia és obligatori l'ús de cadenes a la carretera C-462, per accedir a la vall de la Vansa, a la C-563 a Gósol, a la B-400 a Vallcebre i a bona part de la carretera C-28, on s'ha tallat l'accés al port de la Bonaigua. També es dona pas alternatiu a l'L-401 a Alinyà per una esllavissada,

stats