Economia 14/01/2017

L’AGIA detecta compravendes per evitar l’intercanvi automàtic però nega que siguin el motiu de la recuperació

El mateix producte situat a Andorra la Vella i Escaldes és un 30% més car que a Sant Julià

C.g.
3 min
Grues al centre d'Andorra la Vella / D.R.

Escaldes-EngordanyEl Col·legi Professional d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA) ha detectat els darrers mesos "algun cas" de persones que han fet operacions de compravenda per evitar entrar dins l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, que ja afecta els comptes bancaris d'aquest 2017 (tot i que es començarà a aplicar al 2018). Són transaccions, en qualsevol cas, "aïllades", ha assegurat el president de l'AGIA, Jordi Galobardes, i que no han implicat cap "revolució" de vendes al sector, a diferència del que "alguns han volgut fer creure". Per tot plegat, Galobardes assegura que no ha estat la causa principal de la recuperació del mercat immobiliari d'aquest 2016.

Així, durant l'any passat es pot parlar d'una "recuperació incipient, però moderada", que dona continuïtat a la inflexió del sector que es va començar a donar a partir del 2013 i que va posar punt final "a deu anys de crisi". S'ha venut més que al 2015, però la recuperació no està relacionada amb les operacions per evitar l'intercanvi automàtic, ha reiterat Galobardes, sinó pel propi context internacional, ja que les compravendes d'habitatges estan augmentant també als països de l'entorn.

El president de l'AGIA es mostra confiat que el 2017 també serà un any positiu, l'any de la consolidació de la recuperació. "Però sense estridències, sense exagerar". De fet, s'està tornant a construir i tornen a sortir terrenys en venda, tant per iniciatives petites com impulsades per promotors. "Els terrenys eren el producte oblidat i ara se'n torna a parlar", i "s'anirà a més", ha assegurat.

Ja no hi ha cartera de pisos buits per llogar

El sector del lloguer d'immobles és el que millor s'està recuperant. De fet, "s'han acabat les carteres de productes pendents de llogar". Ha tornat el dinamisme, ha explicat Galobardes, i ara les immobiliàries ja treballen amb els moviments normals d'entrades i sortides del mercat de lloguer. De fet, l'AGIA preveu que el preu del lloguer creixi els propers mesos. Però no estaríem parlant de grans pujades sinó de recuperar la normalitat després de la caiguda viscuda durant la crisi, ha assegurat Galobardes.

A partir d'aquí, el proper pas en què se centra el col·legi és a reunir el màxim de forces per fer pressió al Govern perquè modifiqui l'actual Llei d'arrendament de finques urbanes. La legislació regula que els contractes de lloguer han de ser o de tres mesos o de cinc anys. I no hi ha entremig, fet que afecta, per exemple, la situació dels temporers o dels estudiants que venen a Andorra només durant el curs escolar. Per tot plegat, des del col·legi consideren que la llei actual "no s'adapta a la realitat".

Al parer de l'AGIA, caldria flexibilitzar i mirar el que ja s'aplica a països de l'entorn, bona part dels quals permeten contractes renovables d'any a any. L'excusa que llavors s'incrementarien els preus del lloguer més del necessari no és vàlida, "perquè la inflació es produeix igualment a Andorra, però de cinc en cinc anys".

Diferències de fins a un 30% entre zones

En un altre ordre de coses, pel que fa als preus de compravenda d'immobles, les diferències entre zones són importants. El mateix producte situat al centre d'Escaldes o Andorra la Vella costa entre un 25 i un 30% més que si està situat a Sant Julià de Lòria, ha explicat Galobardes.

Les zones més cares del país són precisament el centre de les dues parròquies centrals, però també la zona compresa entre l'Andorra Park Hotel i el Col·legi Sant Ermengol, i els Vilars. Fora d'Escaldes i Andorra la Vella, el segon estadi de preus el trobem "als petits pobles de la Massana i d'Ordino". A l'altra cara de la moneda, les zones més econòmiques són Sant Julià i els centres d'Encamp i de la Massana.

stats