Publicitat
Publicitat

"Quan toquem l'orgue, juguem a ser directors d'orquestra"

Ho ha dit l'organista Olivier Vernet durant la roda de premsa prèvia al concert que oferirà aquest dissabte, juntament amb l'organista Cédric Meckler, en el marc del XVII Festival Internacional Orgue&nd

Els músics Olivier Vernet i Cédric Meckler oferiran aquest dissabte un concert en el marc del XVII Festival Internacional Orgue&nd, en el qual col·labora la Fundació Crèdit Andorrà, a l'església arxiprestal d'Andorra la Vella i aquest divendres, Meckler oferirà la conferència 'Mecanismes cerebrals implicats en el control del gest musical'. Aquest dijous n'han fet la presentació en la que Meckler s'ha referit a les seves investigacions sobre el comportament del cervell alhora de tocar un instrument: "La pràctica i l'automatització dels gestos permeten ser lliure per a expressar les emocions musicals, tal com ho veurem mitjançant dos vídeos a la conferència". Ha volgut destacar que "no es habitual escoltar música hispana amb un òrgan. Hem fet servir obres per a piano a quatre mans i les hem fet adaptar a l'òrgan. També hem encarregat obres a diferents compositors i tenim música llatinoamericana, un homenatge a Manuel de Falla, una salsa i també una samba".

Meckler ha destacat com un avantatge que "les composicions que hem escollit ja són per a quatre mans, però el problema és que el teclat de l'orgue és més petit que el del piano. No obstant això, l'òrgan té diversos teclats, diversos plans sonors i hem treballat molt per repartir la partitura entre els diferents teclats". Olivier Vernet ha volgut afegir que "aquests teclats són com una orquestra, com si fossin diferents instruments i hem jugat a ser directors d'orquestra, perquè l'òrgan és tan complex com una orquestra, tan ric perquè tenim timbres diferents, dinàmiques diferents i barreges diferents".

Respecte a la conferència, Cédric Meckler ha explicat que "presentaré les investigacions que he fet. Sóc metge militar i investigo el cervell. He estudiat certs processos cerebrals per veure com podien ser aplicats quan toquem música".