L'Engega 2019-2021 tindrà una dotació de 750.000 euros anuals

Fomenta la compra de vehicles nous elèctrics i híbrids endollables

El nou programa Engega pels anys 2019 a 2021 tindrà una dotació de 750.000 euros anuals. El consell de ministres ho ha aprovat aquest dijous en la seva reunió setmanal. El programa fomenta la compra de vehicles nous elèctrics i híbrids endollables. El Govern ha fet una revisió dels paràmetres econòmics de cara al segon cicle d’aquest programa mantenint la voluntat de fomentar la mobilitat elèctrica i la millora de l’eficiència energètica i la seguretat del parc automobilístic andorrà, després de l’èxit que va tenir el primer programa Engega, del 2016 al 2018.

El ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha explicat en la roda de premsa posterior les bases del programa Engega 2019-2021 tenint en compte la tendència alcista dels preus del petroli, que ja afavoreix també la mobilitat elèctrica; la pressió social sobre els vehicles més contaminants, la creixent competitivitat de l’oferta dels mitjans de transport elèctrics; l’evolució de les polítiques de suport al vehicle elèctric dels països de l’entorn, i també la voluntat de sostenibilitat en l’esforç pressupostari del Govern. També cal fer esment a la baixada en el preu de les bateries, tal com ha mostrat Saboya en un gràfic.

Així doncs, els imports de subvenció a la compra de vehicles elèctrics s’han definit lleugerament per sota del programa Engega 2018. En el cas de les furgonetes i camionetes elèctriques pures l’ajut serà d’un màxim de 9.000 euros, en el cas dels turismes elèctrics purs i d’autonomia estesa l’ajut serà de fins a 6.000 euros i en el cas de les motocicletes serà de 1.000 euros. Pel que fa a l’ajut als turismes híbrids endollables, es mantindran a la meitat dels elèctrics purs, amb fins a 3.000 euros.

D’altra banda, en sintonia amb les mesures que s’apliquen als països de l’entorn i amb la reducció en el diferencial de preus del vehicle elèctric respecte del convencional, i també amb la voluntat de poder arribar a ajudar al màxim de vehicles possible, s’ha limitat el percentatge de l’ajut al 35% del total del preu del vehicle. Pel que fa al desballestament, el Govern basarà les subvencions en la voluntat de continuar renovant el parc automobilístic del país, amb una clara tendència a la cura del medi ambient, i per això mantindrà l’import en 1.250 euros en el cas de les furgonetes, en ser vehicles que circulen amb assiduïtat i perjudiquen més la qualitat de l’aire per les emissions que desprenen, i 750 euros per als turismes.

La compra d’un vehicle de mobilitat elèctrica tindrà també alguns beneficis complementaris, com és el cas de poder circular pels carrils bus de tot el país. Pel que fa a l’avantatge de poder circular pel túnel d’Envalira gratuïtament, no s’aplicarà durant aquest programa Engega, per complir amb la voluntat de sostenibilitat pressupostària del Govern, ja que aquesta mesura ha suposat un cost d’uns 37.000 euros per al 2018. Tampoc es podrà disposar, de manera gratuïta, d'una placa de matricula personalitzada.

En referència a la càrrega dels vehicles elèctrics als carregadors de la via pública, FEDA i les diverses mútues elèctriques hauran de definir els avantatges que vulguin oferir. Igualment, els comuns podran establir els descomptes o avantatges que considerin pel que fa als aparcaments públics.