Economia 15/12/2022

IPC del 6,9% al novembre

La inflació és superior a la d'Espanya i França

ARA Andorra
2 min
Els aliments han tingut un impacte important en la variació de l'IPC del mes de novembre.

Andorra la VellaEls preus es van incrementar al mes de novembre en un 0,2%, arran especialment de l'augment dels aliments i begudes no alcohòliques i mobles, estris domèstics i serveis per a la llar (amb unes variacions mensuals de 0,5% i l'1,1%, respectivament). Cal destacar que l'IPC acumulat de l'any se situa en el 6,9%, mentre que la inflació subjacent es troba en el 4,3%.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, cal recordar que al mes de novembre de l'any passat l'IPC se situava en el 3,1%.

Cal destacar que els grups que fan moderar la inflació són transport, que disminueix dues dècimes (se situa al 9,5%) arran del descens del preu de carburants i lubricants; i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, que davallen tres dècimes i se situa en el 6,1%. En canvi, mobles, estris domèstics i serveis per a la llar, amb un creixement de nou dècimes (8,2%) i esbarjo, cultura i espectacles, que augmenta sis dècimes (6,3%) són els principals grups que fan augmentar la inflació.

Quant a la variació mensual, cal destacar que l'impacte més important és el que es dona arran de l'alimentació que creix un 0,5% sobretot per l'increment entre els mesos d'octubre i novembre del pa, cereals, llet, formatge i ous. També mobles, estris domèstics i serveis per a la llar augmenta un 1,1%.

L'IPC d'Espanya del mes de novembre se situa al 6,8%, i disminueix cinc dècimes respecte a la variació registrada al mes d'octubre. Aquesta evolució és deguda, principalment, a l'evolució dels preus del grup habitatge, amb una taxa de variació anual de l'1%, que disminueix la seva variació en més d'un punt i mig, a causa de la disminució dels preus de l'electricitat, major que el novembre de l'any passat, i del gasoli per a la calefacció, que van pujar l'any passat. Quant a l'IPC de França es troba al 6,2%, igual a la variació registrada al mes d'octubre. Aquest comportament de la inflació a causa de la lleugera acceleració dels preus dels productes manufacturats, amb una taxa de variació anual de 4,4%, dues dècimes per sobre de la variació registrada el mes anterior, a causa de la pujada dels preus dels altres productes manufacturats i de l'acceleració dels preus dels vehicles, els grans electrodomèstics, altres electrodomèstics, articles i productes per a la cura corporal, articles per la llar no duradors i els articles de paper; i de l'augment dels preus dels aliments.

stats