Publicitat
Publicitat

El president de la CEA qualifica de "problema gros" els pisos de no residents fora de mercat

Lamenta que en el moment de signar l'intercanvi automàtic d'informació "potser ningú hi va pensar, però ara no serà fàcil de resoldre"

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, atribueix l'augment dels preus dels lloguers a l'increment de la demanda i a la reducció de l'oferta, ja sigui perquè molts propietaris han optat pel lloguer turístic o pel gran nombre de pisos propietat de persones no residents que no han regularitzat la seva situació.

Pel que fa a l'augment de pisos turístics, Altimir considera que el Govern ja ha fet front a la situació amb la nova Llei de l'allotjament turístic. En canvi, sobre els pisos de no residents bloquejats que no es poden ni vendre ni llogar, creu que és "un problema gros", ja que no depèn solament d'Andorra. "És un tema internacional, en el moment en què es va signar l'intercanvi automàtic d'informació potser ningú hi va pensar, però ara no serà fàcil de resoldre", ha apuntat.

Per al president de la CEA, cal que el Govern intenti trobar alguna solució, ja que es parla d'una quantitat d'habitatges extremadament elevada, de manera que, si es calculen una mitjana de dos ocupants per pis, podrien allotjar fins a un 11% de la població.

Altimir recorda que els no residents que no han declarat propietats a Andorra no poden ni vendre ni llogar per evitar que les transaccions al compte bancari siguin trameses al seu país d'origen tal com fixa la Llei d'intercanvi automàtic d'informació. A més, la recent modificació de la Llei de prevenció de blanqueig també posa traves a l'hora de fer transaccions en efectiu, a banda que els notaris ja no accepten escriptures si el pagament de la compravenda s'ha fet en efectiu i no a través d'una entitat bancària.