Elena Roura: "Ningú ha demostrat que per alimentar-se d’una manera determinada el càncer es pot curar"

La responsable de l'àrea de Salut i Bons Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia assegura que no hi ha "cap evidència que asseguri que el menjar ecològic sigui més beneficiós per a les persones que pateixen la malaltia"

Elena Roura és la responsable de l’àrea de Salut i Bons Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia. Fa unes setmanes va venir al país convidada per l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), per impartir un taller demostratiu i una sessió pràctica sobre l’alimentació que s’ha de seguir durant el tractament contra el càncer. Amb ella conversem sobre com les persones amb aquesta malaltia poden seguir gaudint del menjar malgrat tot, i de quina manera l’alimentació pot ajudar a que se sentin millor.

Com s’ha d’alimentar una persona amb càncer que segueix tractament?


Per sobre de tot, ha de dur una alimentació equilibrada, completa i on hi siguin presents tots els grups alimentaris. També s’ha d’hidratar molt.

És a dir, han de menjar igual que les persones que no tenen la malaltia...

No han de canviar els hàbits, però sí que han d’adaptar-los. Perquè a vegades hi ha moments que tenen nàusees, poca gana i els costa empassar.

Hi ha algun aliment prohibit?

No, només alguns que està demostrat que tenen interacció amb fàrmacs, com l’aranja.


I n’hi ha algun del qual hagin d’intentar menjar-ne més?
La fruita i els vegetals són font principal de vitamines, antioxidants i compostos bioactius.

I per a les nàusees?
Està demostrat que el gingebre les calma.

De quina manera pot intentar gaudir del menjar una persona a qui li afecti molt el tractament?


En primer lloc, és important que no s’estressi. Si no tens gana no cal obsessionar-se, no passarà res. Amb tot, i si no t’entra el menjar, s’ha d’intentar menjar petites dosis i constants. Marcar-se petites fites diàries i intentar complir-les. Aquestes han de ser d’alt valor nutritiu, això sí. Per exemple, una peça de fruita, i al cap d’una estona un grapat de fruits secs.

Quina opinió tens d’aquestes tendències que asseguren que amb l’alimentació es pot curar el càncer?


Està clar que si no estàs ben alimentat, no seràs capaç d’afrontar la malaltia. Ara, dir que per alimentar-se d’una manera determinada el càncer es pot curar, això no ho ha demostrat ningú. Si fos així, tothom ja s’hauria curat!

I per prevenir el càncer?

Aquí sí que està demostrat científicament que una alimentació saludable a base de frescos i vegetals, amb aliments baixos amb sucre, és un factor preventiu.

Però el menjar ecològic, de proximitat, és més car. I si no ens ho podem permetre?


El menjar saludable no és més car. Una sardina, per exemple, és baratíssima. Està clar que la fruita ecològica serà més nutritiva, però l’important és que mengis fruita. No hi ha cap evidència que digui que el menjar ecològic sigui més beneficiós per a persones amb càncer.

Per acabar, com valores l’activitat que vas fer a Andorra?


Vam fer el ple, considerem que va anar força bé. Vam intentar aportar receptes diferents per intentar que les persones que segueixin tractament no avorreixin certs aliments. Per exemple, aquells que tenen diarrea han de menjar arròs, pastanaga, patata, poma bullida... Allà els vam ensenyar a fer un rotllet de paper d’arròs amb fideus d’arròs, pastanaga i peix.