DIA INTERNACIONAL DE LA CELIAQUIA

Com evitar la contaminació creuada de gluten?

Untar amb el ganivet una torrada de melmelada o reutilitzar l'oli són gestos quotidians que poden causar danys intestinals i trastorns importants a persones celíaques

Una acció tan senzilla com estendre la melmelada amb el ganivet en una llesca de pa, i tornar a posar aquest ganivet al pot de vidre pot ser dramàtica per a una persona celíaca, és a dir, al·lèrgica al gluten. O una altra també habitual com pot ser reutilitzar l'oli fet servir per fregir ingredients com patates o carn arrebossada, pot fer passar una mala tarda als celíacs. Gestos quotidians que, de la mateixa manera que són fàcils de dur a terme, són també fàcils d'evitar. I això és el que demana l'Associació de Celíacs d'Andorra, aprofitant que aquest dijous coincideix amb el Dia internacional de la celiaquia.

L'associació recorda que la ingesta de petites quantitats de gluten d'una forma continuada pot causar danys intestinals i trastorns importants i no desitjables a les persones celíaques. De fet, les investigacions mèdiques així ho demostren, exposen.

Aquests exemples que hem posat es defineixen com contaminació creuada de gluten, que es produeix quan aliments lliures de gluten toquen físicament aliments que sí que contenen aquesta proteïna que es troba a la llavor de molts cereals barrejada amb midó. O també es produeix quan els ingredients lliures toquen utensilis que encara tenen restes de gluten, perquè no s'han netejat prèviament.

A banda del cas de la melmelada, que també pot succeir amb, per exemple, quan fem el gest d'untar la crema de cacau a la torrada, l'Associació de Celíacs d'Andorra també demana precaució amb les torradores, les fregidores, les taules de tallar, els forns d'aire i les panificadores. Pel que fa als professionals, demana atenció a forns i gelateries. Quan es tria un gelat sense gluten, però se serveix amb la mateixa cullera que amb la que s'utilitza per a la resta, arriba la temuda contaminació creuada. O quan s'escull un pa sense gluten, però aquest es deixa sobre el mostrador del forn sense estar del tot protegit, pot tocar engrunes de pa amb gluten. I de nou la contaminació.

I, evidentment, quan algú vulgui manipular aliments sense gluten, cal que s'hagi rentat molt bé prèviament les mans.