Un menú de Harvard i Cambridge per a l'hospital

Bio Bio posa en marxa un plat saludable per convertir la cafeteria de Meritxell en lloc de referència per als que dinen fora de casa entre setmana

Els usuaris de la cafeteria de l'hospital de Nostra Senyora de Meritxell podran escollir a partir d'ara als migdies, a banda del menú diari amb propostes ecològiques, una nova opció també saludable i que s'inspira en els resultats d'un estudi elaborat per l'Escola de Harvard de Salut Pública i l'Escola de Medicina de la Universitat de Cambridge. Es tracta del Tri-Plat, proposta que "t'alimenta bé, de manera saludable", i que "no costa perquè no és un règim". Un plat complert que "t'ajuda a mantenir-te en el teu pes ideal", ha explicat la CEO de Bomosa, Gemma Riu. Tri-Plat està supervisat pels dietistes de Bio Bio, l'empresa d'alimentació saludable de Bomosa que porta la gestió de la cafeteria i cuina de l'hospital.

El Tri-Plat parteix del concepte que un plat saludable ha de constar d'un 50% de verdures, un 25% d'hidrats de carboni i un 25% de proteïnes. Es va aplicar al comitè olímpic nord-americà durant els Jocs Olímpics de Londres 2012 i Rio 2016, ha explicat Riu, motiu pel qual "és un orgull portar-lo a Andorra". Un exemple seria un plat amb mongeta verda, pasta i salmó a la planxa. A més, conté fitoquímics que ajuden a lluitar contra "malalties degeneratives com el càncer i la diabetis", ha afegit Marc Gil, nutricionista de Bio Bio. El que s'ha fet, ha explicat Gil, és adaptar els resultats de l'estudi als gustos dels andorrans, partint de la dieta mediterrània.

El que incorpora el Tri-Plat parteix d'un concepte "senzill", el qual també es pot aplicar als plats que ens preparem a casa, ha defensat Daniel Bassas, responsable d'Operacions de Bio Bio. Permet, per als que han de dinar cada dia a fora, menjar de manera equilibrada i obtenir bona part dels nutrients que es necessiten a llarg del dia. D'aquesta manera, es vol "desmitificar" el concepte alimentari d'una cafeteria d'hospital, ha plantejat Bassas. Per tot plegat, "l'objectiu principal és fer que la gent del país vingui a dinar", estiguin o no estiguin a l'hospital. En d'altres paraules, que l'escullin com el seu restaurant de referència per al dia a dia.