Publicitat
Publicitat

Final a quatre a les eleccions del Barça

Seguiment FCB es queda a 16 signatures de poder competir amb Bartomeu, Laporta, Benedito i Freixa

El Jaume no es podia treure del cap les dues butlletes que es va deixar a casa dissabte. Dues signatures més que haurien deixat Seguiment FCB més a prop de convertir-se en candidatura oficial a les eleccions del Barça. El moviment que reclama una agència de viatges pròpia i la creació d’una grada d’animació al Camp Nou va quedar-se a 16 signatures de passar el tall. Va ser impossible. Ni els tres recomptes que va fer la junta electoral van servir perquè sortissin les 2.534 firmes necessàries. Al primer recompte faltaven una trentena de firmes; després del tercer, mirant amb detall totes les butlletes, 16.

Finalment, doncs, després d’eliminar l’opció de Seguiment FCB, seran quatre els candidats que buscaran convertir-se en el 41è president de la història del Barça. La validació de signatures va definir la graella de sortida. La d’ahir va ser la primera mesura de forces oficial, i va deixar Josep Maria Bartomeu en una situació preeminent. A falta de 10 dies perquè els 109.000 socis amb dret a vot elegeixin el nou president de l’entitat blaugrana, Bartomeu parteix, a priori, amb un cert avantatge respecte a la resta de competidors. Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa completen la final a quatre d’aquest procés, que culmina el 18 de juliol, i entre tots tres aglutinen poc més de 10.700 butlletes, 2.000 més que Bartomeu en solitari.

Campanya electoral

Bartomeu es va convertir en candidat després de ser avalat per 8.554 signatures vàlides, de les 9.124 que havia presentat el 4 de juliol. L’expresident va ser qui menys firmes nul·les va presentar, un 6%. En aquest primer rànquing, Laporta va situar-se en segona posició: 4.272 signatures vàlides de les 4.802 totals, i un 11% de nul·les. Una de les nul·les va ser la del mateix Johan Cruyff, per defecte de forma. Per darrere dels dos expresidents va situar-se Benedito, amb 3.367 suports dels 3.815 que va lliurar la setmana passada. Benedito, que va tenir l’índex de butlletes nul·les més alt, un 12%, va veure com Freixa escurçava distàncies. L’exsecretari i portaveu de la junta de Sandro Rosell va obtenir 3.068 suports vàlids dels 3.289 lliurats, amb un 7% de signatures nul·les. D’aquesta manera, els quatre candidats inicien avui de manera oficial la campanya electoral, que tindrà un punt àlgid dimarts que ve -amb el debat que organitzen TV3 i Catalunya Ràdio-, i que finalitzarà el dijous dia 16, abans de l’habitual jornada de reflexió.

El compte enrere s’ha iniciat, els quatre candidats -que el 2003 van entrar al club plegats sota un mateix equip que liderava Laporta- tenen l’agenda plena d’actes per intentar mantenir l’ statu quo, en el cas de Bartomeu, o fer un gir brusc a la situació, en el cas dels altres.

Pocs minuts després que es conegués l’oficialitat de les candidatures, els quatre presidenciables van referir-se al nou escenari. Bartomeu, que va lamentar l’absència de Seguiment FCB, va rebutjar el paper de favorit, tot i que en petit comitè admet que té un avantatge clar. “Això és només el tall, la campanya comença ara”, va dir l’expresident. Laporta no va desaprofitar l’ocasió per tirar l’ham per captar vots d’entre els que van donar la signatura a Seguiment. En la presentació de Demetrio Albertini, l’expresident va dir que les peticions de la plataforma són assumibles per al seu projecte. “Creiem que la grada d’animació serà possible, sempre eradicant la violència”, va anunciar Laporta, que va deixar clar que visualitza una campanya polaritzada, un frec a frec entre ell i Bartomeu.

La rèplica va arribar de Benedito, que es vol convertir en alternativa a dos projectes clarament enfrontats. “¿Una campanya de dos, diu Laporta? Això es guanya en l’última setmana, la cosa està molt igualada i oberta”, va defensar Benedito, que es va queixar -en la mateixa línia que algun interventor de Seguiment FCB- que la junta electoral acceptés modificar les regles de joc. “Bartomeu va presentar les 150 últimes signatures sense numerar, que era un requisit que ens reclamaven i pel qual nosaltres no en vam poder afegir també unes 100 o 150, ni Seguiment més de 50, que els haurien pogut fer passar el tall”, va denunciar el candidat. Freixa, per la seva banda, va agafar-se al percentatge de butlletes vàlides que va assolir la seva candidatura, gairebé al mateix nivell que Bartomeu. “Hem sigut rigorosos i ho seguirem sent”, va dir l’exdirectiu a través de les xarxes socials.

Seguiment, pels pèls

El president de la junta electoral, Rafael Herrera, va ser l’encarregat de fer públic el veredicte. En un extrem de la sala de premsa Ricard Maxenchs els representants de Seguiment FCB estaven expectants, amb el rostre neguitós i les mans inquietes. La gestualitat de tots ells evidenciava que sabien perfectament que estaven al límit, que convertir-se en candidats o quedar apartats de la cursa electoral era qüestió de poques signatures. Quan la diapositiva va sortir a la pantalla, mentre el president de la junta electoral seguia amb els prolegòmens, les llàgrimes se li van escapar al Sergi, un dels més efusius. Per 16 signatures no van passar el tall. Va ser el moment de lamentar aquells missatges a través de Facebook que el destinatari va llegir massa tard; aquelles butlletes perdudes que un membre del grup tenia assegurades del veí de dalt; les peripècies del nuvi que durant el seu casament anava de taula en taula perseguint firmes.

Tot i quedar fora, Seguiment FCB creu que ha aconseguit el que volia. Situar en el debat electoral els seus dos eixos: la creació de la grada d’animació i l’agència de viatges. A partir de demà començaran a reunir-se amb els quatre precandidats per intentar que assumeixin els seus dos punts programàtics. Quan acabin la ronda de contactes, abans de les eleccions, exposaran davant dels seus membres els acords que arrenquin de cadascun dels presidenciables, i orientaran amb les seves explicacions una bona bossa de votants, que, a diferència del que pugui semblar en una primera impressió, no sorgeixen únicament de la primera graderia del gol sud: molts dels que formen part del grup tenen abonament a lateral o tribuna. Si no hi ha cap acord amb cap dels quatre, fomentaran el vot en blanc. Seguiment FCB, sense ser-hi oficialment, es convertirà així en un element important del procés electoral perquè ha colat en l’ agenda setting la grada d’animació, un punt que semblava oblidat després del precedent fallit i polèmic durant el mandat de Rosell.

Històries de superació esportiva