Publicitat
Publicitat

Persuadir Colau perquè es faci seu el nou Camp Nou

El club ja va trobar-se amb l’equip de la cap de llista de Barcelona en Comú per presentar el projecte de l’Espai Barça

Barcelona en Comú no frenarà la construcció del nou Camp Nou. El Barça està convençut que Ada Colau es farà seu el projecte de l’Espai Barça, una remodelació del barri de les Corts que comportarà la construcció d’un nou estadi i una inversió de 600 milions. Això sí, són conscients que hi haurà matisos, que la nova primera força del consistori barceloní farà esmenes al projecte que el Barça té ara molt definit. “L’aposta del club és obrir les 20 hectàrees a la ciutat, i té l’aprovació i la complicitat de totes les forces polítiques”, va defensar ahir Jordi Moix, responsable de l’àrea patrimonial.

De fet, el Barça ja va tenir una primera trobada amb l’equip d’Ada Colau, tal com va avançar l’ARA. En el marc de les reunions amb totes les forces polítiques amb representació municipal, el club blaugrana va reunir-se amb ICV, que ha acabat formant part de Barcelona en Comú. “La reacció va ser positiva. En l’urbanisme s’han d’anar teixint complicitats, és com s’ha construït la ciutat, és un projecte en el qual cal molt sentit comú, molt diàleg, i sobre això construirem un consens, no en tinc cap dubte”, va afegir Moix. El Barça va reunir-se amb Janet Sanz, número 5 de Barcelona en Comú, i amb Ricard Gomà. Una reunió en què no van aprofundir en el projecte, que havia de ser l’avantsala d’una nova trobada amb Colau, que per motius d’agenda ja no es va poder realitzar. L’entesa amb Colau es dóna per suposada, tot i que Barcelona en Comú preveu consultar els grans temes de ciutat als barcelonins. Si no hi hagués acord, sempre hi ha la possibilitat d’aprofitar la fragmentació del consistori i teixir majories sense Barcelona en Comú. L’aritmètica ho permetria, però no és la voluntat del Barça.

Al desembre, la maqueta

Independentment de les converses polítiques, el Barça té previst presentar al desembre la maqueta guanyadora del nou Camp Nou. Llavors es podrà saber ja com serà estèticament l’estadi que està previst que estigui acabat el 2021, amb capacitat per a 105.000 espectadors. Al juny s’iniciarà el concurs d’arquitectura per saber qui dissenyarà la nova casa del barcelonisme. El concurs es farà en dues voltes, i hi haurà un jurat de 9 persones que decidirà el projecte guanyador -5 membres del club, 3 del Col·legi d’Arquitectes i un de l’Ajuntament-. En una primera fase es triaran 8 projectes, que tindran 3 mesos per presentar la seva proposta, i al desembre s’anunciarà el guanyador. Els arquitectes, però, no tindran plena llibertat. Durant els últims 13 mesos el Barça ha anat detallant com ha de ser l’Espai Barça, i ara mateix té un plec de 1.500 pàgines que haurà de servir com a guia per a les propostes. “Aquesta feina prèvia és imprescindible per acotar el pressupost i que no es dispari dels 600 milions”, va argumentar Moix, que va voler destacar que al pressupost de 600 milions ja s’hi inclou un 5% de possibles desviaments.

El responsable de l’àrea patrimonial va demanar un vot de confiança als socis. Han de creure’s dues promeses: el nou estadi no perjudicarà l’equip i no hi haurà un desviament del pressupost. El principal aval per a Moix és la gestió econòmica de la junta durant els últims 5 anys. El que no va poder respondre és què passarà si guanya les eleccions un altre candidat i ha d’impulsar ell l’execució de l’obra.

Molts diners en joc

Fer un nou estadi té un doble repte. D’una banda, aconseguir un finançament que permeti continuar sent competitius i que no es dispari el deute i, a la vegada, fer un equipament modern que millori els ingressos. En aquest sentit, Moix va explicar que ja s’ha estudiat la possibilitat de posar un cognom comercial a l’estadi, el que es coneix com a title rights, que ha de reportar més de 200 milions, un terç del total. S’ha analitzat el mercat i més endavant es buscaran empreses i s’estudiaran ofertes.

De l’altra, el club preveu millorar en més de 35 milions els ingressos derivats del nou estadi, una quantitat que arribarà gràcies al fet que l’estadi tindrà més capacitat, uns serveis de restauració i oci millors, més i millor publicitat, s’aprofitaran millor les instal·lacions amb esdeveniments externs, i s’ingressarà molt més gràcies a les localitats VIP que estan previstes al nou estadi, molt més luxós i pensat per a empreses i multinacionals, una de les deficiències del Camp Nou. Ara mateix es treballa en la idea de crear 91 llotges per a empreses, 4 superllotges i un restaurant. Molts canvis que no comportaran, segons insisteixen els directius, un increment dels abonaments.

Moix va assegurar que aquest cop s’ha dialogat amb el barri de les Corts, cosa que no s’havia fet abans, quan es va intentar tirar endavant el projecte Barça 2000 de Josep Lluís Núñez i la remodelació del Camp Nou de Joan Laporta, dos propostes, segons el directiu, amb una gran oposició veïnal.

Un Miniestadi anglès

Finalment, el Barça va explicar els detalls de la que serà la primera construcció d’aquesta transformació radical de les propietats del club: el Miniestadi. Es farà a la Ciutat Esportiva i serà “d’estètica anglesa”, segons Moix. Tindrà capacitat per a 6.000 espectadors i costarà 9 milions, als quals se n’han de sumar 2 d’un pàrquing adjacent i un milió d’urbanisme. El concurs arquitectònic el va guanyar l’estudi Batlle i Roig.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT