Publicitat
Publicitat

La pressió sobre Bartomeu s’intensifica

El president es molesta perquè li atribueixen haver dit que el sobrecost de Neymar el va provocar el Tito

A mesura que avançava el dia i podia explicar-se, el rostre de Josep Maria Bartomeu s’anava relaxant i les faccions serioses, el rostre dur del matí, es diluïen. El president blaugrana es despertava amb una informació de la Cadena SER que sacsejava la institució i el mateix president: “Bartomeu atribueix al difunt Vilanova el sobrecost del fitxatge de Neymar”. Una notícia que li va valer la trucada dels familiars més íntims, que li van trucar atònits per les informacions que apareixien.

Abans de la presentació del nou Miniestadi, envoltat d’executius del club i d’autoritats locals, el rostre de Bartomeu no amagava la duresa del moment i els seus sentiments més profunds. “No m’agrada que es jugui amb la figura de Tito Vilanova, una persona que ha sigut molt important en aquest club. Estic decebut amb algunes interpretacions. Estic en contra que s’embruti el nom de Tito Vilanova”, defensava molest el president.

En la seva declaració davant del jutge Pablo Ruz a l’Audiència Nacional, el 13 de febrer, Bartomeu va fer referència a la figura de Vilanova tres cops. El president va explicar que havia viatjat amb Sandro Rosell fins a Nova York, on l’entrenador es tractava del càncer que patia, per planificar la temporada següent i va ser el tècnic empordanès qui va demanar anticipar el fitxatge de Neymar una temporada. El club va accedir a la demanda del cos tècnic i posteriorment les negociacions amb el pare del futbolista i el Santos van derivar en un cost que es disparava molt per sobre del que s’havia previst inicialment. Van ser tres hores de declaració davant Ruz que van sortir desgranades a la informació que la SER va aportar des de Madrid. El que va molestar el president -i el va decebre moltíssim- va ser el tractament de la informació, la intencionalitat, com s’havia venut el contingut de les seves paraules davant Ruz. Fonts al més alt nivell, tant a la directiva com a l’àrea executiva, consideren que hi ha “malícia” en la manera com es van presentar les informacions. “Cada divendres ens surten amb una cosa nova”, denunciava un alt càrrec de l’entitat. La notícia de la SER va tenir la resposta de Bartomeu al migdia i un comunicat del club a última hora de la tarda. “El Barça exigeix una rectificació expressa dels mitjans” i “es reserva l’ús de les accions legals que estiguin al seu abast per protegir el bon nom de la institució i especialment del traspassat Tito Vilanova”, deia el comunicat de l’entitat blaugrana, que demanarà al jutge l’origen de les filtracions.

De fet, en la declaració de l’expresident Sandro Rosell que l’ARA va avançar a l’octubre ja es parlava d’aquesta petició de l’entrenador, però en cap cas la demanda de l’ staff va suposar el sobrecost. El mateix Vilanova, de fet, ja havia reconegut que volia que Neymar aterrés a Barcelona l’estiu del 2013, un any abans del que el Barça tenia pactat amb el brasiler.

Assemblea en dia de partit

Aprofitant el seu torn de rèplica Bartomeu va confirmar que se celebrarà una assemblea de compromissaris per explicar als socis el cas Neymar, que de moment ha comportat que el fiscal José Perals hagi fet una petició de presó de dos anys i tres mesos. Es convocarà després de la resposta de l’Audiència Nacional al recurs presentat pel Barça, que ha demanat novament que el cas ha de passar a un jutjat de Barcelona i que l’acusació s’equivoca en el fons de l’assumpte, ja que no hi pot haver conseqüències penals per un cas únicament d’interpretació tributària. Un tribunal de tres persones decidirà durant aquest mes d’abril sobre els recursos presentats per Bartomeu i el Barça, i el que va presentar Rosell, que només demana que les competències no són de l’Audiència Nacional, sinó d’un jutjat de Barcelona.

Al Barça tenen clar que l’assemblea serà en dia de partit, abans que es convoquin les eleccions, que es podrien celebrar a finals del mes de juliol si l’equip avança fermament a la Lliga i la Champions. Per tant, tot apunta que podria fer-se el cap de setmana del 9 o 10 de maig, coincidint amb el Barça-Reial Societat, ja que l’últim partit de Lliga al Camp Nou, contra el Deportivo, coincideix amb les eleccions municipals.

Aquesta assemblea se celebraria, en principi, amb el president Bartomeu processat i probablement amb una data de judici fixada. Tot i que el més normal, segons els experts consultats de dins i fora del club, seria que el judici oral se celebrés el 2016, fonts del club pròximes al cas no descarten, veient el ritme que porta el procés, que el judici s’iniciï abans de les eleccions, un fet que al Camp Nou qualifiquen de “deliri”.

El Barça manté que s’anirà fins al final sense reconèixer cap culpa i, per tant, tanquen les portes a un pacte amb la fiscalia que, segons fonts blaugranes, ha ofert repetidament un acord si el Barça assumia que havia comès un delicte. L’entitat barcelonista sosté que si les coses es fan tal com diu el fiscal la rebaixa fiscal que hauria obtingut el club seria de 3 milions. “El club no s’hauria posat en aquest infern per una rebaixa de la factura fiscal tan ridícula”, explicava una font pròxima al procés judicial per argumentar que no hi havia hagut mai intenció de defraudar la Hisenda Pública espanyola.

Arxivat l’espionatge

L’assemblea seria una manera de netejar la imatge de Bartomeu just abans de les eleccions. Precisament, uns minuts després que confirmés que convocarà els compromissaris es va conèixer una nova resolució judicial que afecta el Barça i un altre possible candidat, Joan Laporta.

El jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona va arxivar provisionalment el suposat cas d’espionatge que es va produir al Barça durant el mandat de Laporta. Tal com va avançar el periodista Xavi Torres, el magistrat no veu indicis de delicte i va desimputar l’ex director general, Joan Oliver, i l’ex cap de seguretat, Xavier Martorell. Una decisió que va arribar tot just uns dies després que Oriol Giralt presentés nous documents i demanés la declaració de nous testimonis. Giralt, que va rebre aquesta documentació anònimament en un llapis de memòria, està convençut que el cas “es tornarà a obrir” aviat i presentarà recurs la setmana que ve. El Barça també.

Laporta, que era en una de les seves últimes sessions a l’Ajuntament de Barcelona, va rebre amb satisfacció la notícia. Tot i que l’expresident reconeix que això el reforça en la seva voluntat de presentar-se a les eleccions, també alerta que ell no ha sigut imputat per aquest cas.

Històries de superació esportiva