Publicitat
Publicitat

Alguns reptes d’Ada Colau

El gran repte de la flamant alcaldessa electa tothom el coneix i ella el té molt clar: fer tot i més perquè en aquesta Barcelona “tan guai” hi deixi d’haver ciutadans de primera, de segona... i no-ciutadans. No cal dir que és una utopia, però el judici de la història sobre el seu mandat es mesurarà, sobretot, pels avenços en aquest sentit. En el de les urnes, en canvi, hi pesarà més solucionar problemes que afecten tots els ciutadans; i serà crucial per al futur de la seva formació que Colau no els negligeixi. Em centraré en dos: la contaminació, molt lligada al trànsit, i l’incivisme, bastant lligat al turisme.

Ara mateix Barcelona, tot i el seu glamur, no acaba d’aprovar l’assignatura d’aire net. Un barceloní continua ingerint més partícules i més NO que un londinenc o un parisenc, amb efectes clarament nocius per a la seva salut. Coses que es poden fer. 1)Marcar de més a prop el paper que hi juga el port (i els creueristes). Que sigui autònom no ho fa fàcil, però, com en tantes coses, Colau haurà de plantar cara a interessos milionaris.2) Promoure el trànsit elèctric, començant pel tramvia per la Diagonal. Ja s’ha fet un discret primer pas, amb les subvencions de l’AMB a la bici elèctrica. Ara cal incentivar la moto elèctrica, que seria un pas de gegant contra la contaminació atmosfèrica... i l’acústica. Oimés considerant que els avenços en bateries fan factible que siguin una maleteta que es pot carregar a casa.3) Construir grans pàrquings semigratuïts a les entrades de la ciutat. L’ampliació constant i desitjable d’espai per al vianant i l’encertada política d’acotar l’aparcament lliure complica molt la vida a milers de commuters que no tenen més opció que el cotxe. Mentre la xarxa de Regionals i Rodalies no estigui a l’altura (i trigarà), uns park and ride connectats amb el metro -que poden ser automàtics i de moltes plantes (no caldria gaire espai)- serien una bona solució provisional; també per a autocars turístics.

En els problemes d'incivisme, que el turisme massiu ha acabat d’empitjorar, només apunto dues urgències.1)S’ha d’impedir legalment que es puguin fer pisos turístics (d’estades molt curtes) en una escala de veïns. 2) S’hauria d’acabar amb la sensació -d’efecte crida per a certs visitants- que en aquesta ciutat tot està permès: pixar-se al carrer, passejar amb el tors nu o bramar a les 3 de la matinada. I per aconseguir-ho cal que els ciutadans, que ara mateix no gosen cridar l’atenció a ningú, sentin ben a prop el suport d’una Guàrdia Urbana que s’impliqui molt més en la lluita a peu de carrer contra l’incivisme i es posi a l’abast de cada barri amb noms i cares estables i concrets. Calen canvis profunds en aquest cos -el triomf de Colau deu moltíssim a Ciutat morta - que acabin amb inèrcies d’altres temps (i no només de les més sinistres) i tornin a motivar els excel·lents agents que segur que en formen part. En aquest sentit, el més que probable recanvi de la cúpula de la Guàrdia Urbana que sembla que propicia la presa de possessió de Colau -el malestar que ara s’hi viu contribueix ben poc a esvair dubtes sobre la seva gestió-és una gran oportunitat per fer-hi una regeneració democràtica que la posi a l’altura de la ciutat que volem.

Riure, malgrat tot