Publicitat
Publicitat

IMMIGRACIÓ

L’Adou ‘surt’ de la maleta

Adou Outtara, el nen de 8 anys que va intentar entrar a Espanya encabit en una maleta, tindrà permís de residència a l’Estat. La seva història va commocionar mig planeta gràcies a la fotografia de l’escàner de la frontera de Ceuta que va fer la volta al món. La foto d’una pastera plena de persones que volen arribar a Lampedusa ja no té el mateix impacte que abans, per desgràcia, però veure la instantània del que arriba a fer la gent per entrar a Europa i tenir una vida millor ha tornat a tocar la fibra sensible de molt gent que s’ha mobilitzat per salvar l’Adou i el seu pare. El nen és en un centre de menors a Ceuta, i l’Alí està en presó preventiva. El nen de la maleta podrà tornar aviat amb la seva mare, que dilluns passat el va poder abraçar, perquè l’àrea de menors de Ceuta ja li ha començat a tramitar els papers per quedar-se. En paral·lel, hi ha una campanya de recollida de signatures -a Change.org- per demanar la llibertat del pare de l’Adou. De moment ja hi ha 62.000 firmes.

La història de l’Adou i la seva família podria ser la dels molts altres, si no fos per la famosa foto. Quants nens petits més deuen haver entrat al país d’aquesta manera tan denigrant sense que ningú se n’hagi adonat? La Lucie i l’Alí són de la Costa d’Ivori, però ja fa anys que viuen a Puerto del Rosario, a l’illa de Fuerteventura. Tenen dos fills que vivien amb la seva família al país africà mentre ells dos s’establien a Espanya fins a poder demanar el reagrupament familiar. Quan van saber que l’Adou estava malalt amb paludisme van intentar portar-lo legalment, però van topar amb la burocràcia.

Maleïts 41 euros

La llei exigeix que per demanar el reagrupament familiar cal acreditar un contracte de feina de 1.331 euros al mes, i el pare de l’Adou en cobra 1.290. Per 41 euros no va poder fer les coses ben fetes, però la desesperació de saber que el fill estava malalt va portar al pare a pagar 5.000 euros a una xarxa mafiosa que li va assegurar que li portaria el fill. El 6 de maig era el dia escollit. L’Alí esperava a Ceuta, prop de la frontera. A l’altra banda hi havia la Fàtima, una jove marroquina de 19 anys, que feia de mula, i li havia de portar el seu fill dins una maleta amb rodes. El pare va assegurar davant el jutge que no sabia de quina manera farien creuar la frontera al seu fill. L’Adou aviat serà amb la seva mare, i la pressió popular intenta que el pare surti de la presó. Una història dramàtica pot acabar bé.