Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

La cara B d’Isiah Thomas

Dimarts passat les New York Liberty, un equip de la WNBA femenina, van anunciar la incorporació d’Isiah Thomas com a nou president de la franquícia. L’exjugador dels Detroit Pistons té un currículum impressionant com a esportista, però l’any 2007 va ser condemnat per haver assetjat sexualment Anucha Browne, una executiva dels New York Knicks. Sis dels set membres del jurat el van declarar culpable i la multa va ser de més de deu milions d’euros.

La seva arribada a la WNBA ha reobert el cas i mitjans de comunicació com el USA Today o el New York Times han exigit que se’l faci fora. Els periodistes nord-americans s’aferren al precedent de Donald Sterling, el propietari dels Clippers al qual la NBA va sancionar de per vida per haver fet comentaris racistes durant una conversa privada. El comissionat Adam Silver va considerar que el seu comportament era contrari als principis d’inclusió i respecte que formen la base d’una lliga diversa, multicultural i multiètnica i va actuar sense manies. La condemna va ser tan unànime que va incloure els aficionats i els jugadors de la franquícia de Los Angeles, que van mossegar sense por la mà que els alimentava. Ningú es va quedar al marge de les protestes.

La sanció va fer créixer la popularitat d’Adam Silver entre jugadors i aficionats. Els principals periodistes esportius dels Estats Units pressionen aquests dies Laurel Richie perquè prengui una decisió semblant amb Isiah Thomas. Els especialistes consideren que el missatge que s’envia amb aquest nomenament és de falta de sensibilitat i contradictori. La presidenta de la WNBA ha demanat temps per estudiar amb calma la seva posició, però la pressió social és molt forta.

Anucha Browne creu que amb el nomenament d’Isiah Thomas es pretén reescriure la història i netejar la seva reputació. “Un assetjador sexual acaba de convertir-se en president d’un equip de la WNBA. He de dir que és una frase que no havia pensat mai que arribés a escriure”, resumeix la periodista Christine Brennan.

D’actes sexistes n’hi ha en molts esdeveniments esportius d’arreu del món. El que els diferencia és la reacció que els acompanya. Si el rebuig és unànime, Laurel Richie es veurà obligada a fer fora Isiah Thomas. Si no, l’exjugador tindrà un despatx al mateix pavelló, el Madison Square Garden, on fa uns anys va intentar abusar d’Anucha Browne.

Històries de superació esportiva