Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Dimonis gais per explicar la conducta d’Andreas Lubitz

Cap prova permet lligar els conflictes d’identitat sexual que presumptament patia Lubitz i la seva voluntat d’estavellar l’Airbus

Algunes coses que es diuen d’Andreas Lubitz aquest dilluns: que si tenia despreniment de retina, que si la nòvia estava embarassada, que si era bipolar, que si havia pres olanzapina per tractar-se brots psicòtics... Una suma de factors que convertia el copilot, aparentment, en una bomba de rellotgeria. Només que no podem saber quin pes va tenir cada factor en la terrible decisió que va prendre (i si algun factor hi va tenir pes zero). En tot cas, la premsa groga britànica s’ha cobert aquests dies de glòria -o qualque substància més llorda- amb titulars com el del Daily Star de dissabte, en pàgines interiors: “Pilot haunted by gay demons”, que es traduiria com a “Pilot assetjat per dimonis gais”. Dimonis interiors, s’entén. De nou: cap prova permet lligar els conflictes d’identitat sexual que presumptament patia Lubitz i la seva voluntat d’estavellar l’Airbus que pilotava. I en aquest cas tot plegat s’agreuja amb una formulació pèssima del titular -estigmatitzadora, barroera i ofensiva- amb aquests dimonis gais que provoquen accidents aeris.

Estalviant en la factura de la llum

La Razón denuncia que ha pogut votar electrònicament amb noms falsos per escollir els candidats de Podem. El que més inquieta és la foto que ho il·lustra: dues siluetes, tètricament il·luminades per una pantalla d’ordinador, única font de llum de l’habitació on són. Per què la foscor? Per què les persianes abaixades? No hi ha fluorescents al diari? Suposo que es volia donar aire de clandestinitat a l’exclusiva: un hackeig en una sala lluminosa, paradoxalment, fa pobre: molt millor suggerir un soterrani tèrbol i amagat, a efectes dramàtics.