08/05/2013

Franc Aleu: "El poder et fa lliure"

3 min

Són dos quarts de 5 de la tarda. Jo faig postres, ell decideix dinar. Ho fa 2 vegades. Una rere l'altra: 2 garrins, 2 copes de vi. Després una tercera. No té fre ni filtre. No hi ha límit: idees, conversa, beguda. Més idees, més conversa, més vi. Bombes, excessos, extrems. Ens acomiadem i ens separem. Però 5 hores més tard acabem sopant junts. Per casualitat. El ritme i el bombardeig d'idees, cada cop, més intens. Ment incansable, ànima imparable. Quin és el secret de la creativitat? Creuar coses: un telèfon i un pollastre, i llavors crees el pollo-phone . És així com s'arriba a llocs nous: a base de creuar i barrejar disciplines molt diferents. En el seu univers, tot està per inventar: tot està per fer.

BALES AL PIT. Té un punt salvatge, un fer indomable i una entrada fulminant: parla clar, franc, directe. Bales al pit. Té una gràcia innata que li permet dir el que vol, quan vol i a qui vol. Sense miraments, i guanyar-se la gent a cop de comentari àgil. Bon rotllo, il·lusió desbordant. Desmitifica el món intocable de l'art: És l'única manera, si no et converteixes en un plasta. ¿Ets una excepció entre els intocables? Jo només sé que vigilo molt amb qui m'ajunto, perquè sempre t'emportes alguna cosa de l'altre; i no hi ha temps per perdre. Ras i curt. ¿I de tu, què s'enganxa? Jo sóc molt bo pensant: m'agrada molt pensar. Sempre estic pensant, repeteix, i segueix: Jo sóc incapaç de concentrar-me en moltes coses, però no puc fer-ho perquè sempre estic concentrat pensant.

OVELLES I MONJOS. Viu a Girona i té un tractor. També un ramat d'ovelles i una burra que es diu Sussi: La idea és ser autoficient i deixar una casa pagada amb un tros de paradís que funcioni per si sol i que no tingui connexió amb res. ¿Necessites aquest aïllament? Sí, jo he de tocar caca; tot és tan virtual i tan collonut que si no et tornes gilipolles. Fa una pausa i segueix: S'ha de saber trivialitzar la feina: si t'ho creus massa, al final et tornes burro. Perds de vista el món de veritat i llavors estàs perdut i et tornes boig. Riu, salvatge. ¿Com estàs tu de boig? Prou per voler retirar-me en una petita Capella Sixtina animada amb 12 cibermonjos i viure en entrega. Pausa i un definitiu: Que m'enterrin allà!

SOMNIS I MEMÒRIES. No ha fet una factura en la seva vida: no li interessa. Tampoc té temps per llegir i quan ho fa sent que perd el temps, per això es vol inventar una pastilla per menjar-se la biblioteca nacional i empassar-se quilos de coneixement. Zero intel·lectual, diu. Zero memòria, afegeix. ¿No recordes res? Només recordo els impactes emocionals: olors i vivències; tots els mal rotllos, aparcats. Perdona i oblida. I dóna a tothom una segona oportunitat. I viu per poder somiar: Sóc una màquina de somiar, fins i tot ho faig despert. Què són els somnis? Una oportunitat per identificar mons que hi ha dins teu, i després fer-los reals. Què més? És el més democràtic que hi ha: tothom pot somiar, somiar ens ho han regalat a tots, és un dret universal. I és més, crec que hi ha bosses de somnis: si vols, et pots posar en el somni de l'altre i trobar-te en pel·lícules còsmiques.

PODER I VOLUNTAT. I de la màgia passem al poder. Què és el poder? El poder és llibertat: quan pots, ets lliure. Aquesta és la puta veritat, conclou. ¿Poder, per a què? Per fer les coses que vols. ¿El tens? Sí: tinc la capacitat per poder fer que les coses passin, que és el tipus de poder a què em refereixo, i això em fa sentir lliure. ¿En tots els àmbits? Dins del meu grau d'ambició sana, sí. Quina és la clau? La il·lusió i ser tossut. That's it? La il·lusió mou el món, però no tothom és fort en voluntat: i s'han de tenir les dues coses.

stats