Publicitat
Publicitat

BARÇA

Toni Freixa: “No sóc cap submarí, sóc un navegant a vela”

Segon lliurament de la sèrie 'Un cafè amb el candidat' amb motiu de les eleccions del Barça

R ealment es pot guanyar al president que ha guanyat un triplet? Qui ha guanyat el triplet són els jugadors. És un president que ha fet fora el director esportiu que va proposar la contractació dels jugadors. D’altra banda, és una junta en la qual jo també hi era, eh? Per què et presentes? Tinc experiència. He estat amb tres presidents diferents i tinc il·lusió, empenta, joventut, capacitat de posar-me al capdavant del projecte que necessita el Barça. ¿És just que calgui ser ric per ser president del Barça? No crec que calgui ser ric, has de tenir credibilitat. Ser directiu és una altíssima responsabilitat i pot generar responsabilitats econòmiques, i és normal que s’hagi de ser solvent.

Com va la campanya? No ens dediquem ni a desqualificar ni a treure noms perquè sí, sinó a explicar que és el que volem per al futur del Barça. Si no hi ha debats perquè un dels candidats prefereix no fer-ne, ell haurà d’assumir les conseqüències de no donar la cara. Ets més laportista o rosellista? Sóc barcelonista. Del Jan em va captivar la seva personalitat i lideratge el 2003, m’hi vaig sentir molt identificat. Tots dos som futbolers de gespa i anem de cara. Després vaig tenir amb ell les decepcions que vaig tenir. Se’m va enganxar la il·lusió del Sandro per iniciar un projecte, el que passa és que aviat se li va acabar la il·lusió i va acabar marxant, encara no he entès per què.

Com veus Bartomeu? Fa de president ara que és candidat, i quan era president feia de candidat. La pobra comissió gestora l’hem tingut trasbalsada. Per part meva que estiguin tranquils, el fitxatge d’Arda Turan és a petició de l’entrenador i estaríem encantats de tenir-lo.

No t’has entès ni amb Laporta ni amb Rosell. Sí que m’hi entenc, el que tenim són models de club diferents. No tinc cap conflicte amb cap d’ells. Ells amb tu, sí. Ah, no ho sé, caldria pregunta’ls-hi a ells. Bartomeu et va arraconar. Com que tampoc he entès el motiu, més val que ho expliqui ell.

Veus alguna possibilitat de pacte? A Benedito i Laporta els veig similars pels orígens i per la campanya que estan fent, però no ho sé. Laporta diu que ets un submarí. De qui? Fent servir les paraules de Laporta, no em reconec com a submarí, em veig més com un navegant a vela, ara mateix.

Quina és la teva proposta estrella? Convertir La Masia en la pedra angular de la nostra gestió i blindar la seva excel·lència. ¿I una proposta ràpida d’aplicar? Una agència de viatges pròpia.

Quina és la teva alternativa a Qatar? Qualsevol empresa de qualsevol sector, que sigui una multinacional i no atempti contra els valors, la imatge i el que volem ser al món. I la trobaré. ¿Series un president fitxador? Posaré el meu criteri al servei del conjunt de tècnics que formin part del comitè, tindré criteri per entendre què proposen els tècnics, per fer seguiment, per entendre què passa al vestidor, podré ajudar a resoldre situacions durant la temporada. Som gent que això del futbol ho hem viscut tota la vida. És molt millor que no pas gent que no en té ni idea.

¿La lliga espanyola serà igual d’aquí deu anys? Hem d’anar cap a una competició més internacional. Hem d’intentar que la Champions cada cop tingui més partits i les competicions locals menys. Quantes Champions guanyarà el Barça en els pròxims 10 anys? El meu somni és que tantes com per posar-se en primer lloc. ¿Catalunya serà independent d’aquí deu anys? En fa tota la pinta. Mai he sigut independentista però mai havia estat tan a prop de ser-ho. El Barça ha d’estar al costat del que decideixi la majoria del poble de Catalunya.

¿Aguantaries una mocadorada en contra teva? Sí, sempre aguanto la llibertat d’expressió, i qualsevol manifestació espontània de la gent s’ha de respectar, sigui del contingut que sigui. Una altra cosa és que d’aquesta mocadorada en tregui unes conclusions i després la decisió que correspongui… L’aguantaria sense sobreactuar.

¿ Com a cruyffista, has superat el trauma que plegués per culpa teva? És que no va plegar per culpa meva. Jo era portaveu, representava la voluntat dels meus companys. Tothom que em coneix sap que sóc cruyffista sense cap mena de discussió. Series el president que veuria marxar Messi. Justet, potser no [riu]. Pot jugar fins als 40 anys si vol. Reciclant la seva posició és un jugador que pot generar més jugades que no pas acabant-les, ja ho està fent ara mateix. ¿Faries tornar Guardiola si poguessis? És ell qui ha de decidir quan vol tornar al Barça, i quan vulgui tindrà les portes obertes. La seva filosofia i la manera d’entendre el futbol coincideixen amb les que volem per al Barça.

«Com a extrem dret era bastant ‘chupón’»

Sóc el soci 62.778. A tribuna, segona graderia, boca 209. A casa tenim quatre carnets. Prenc un cafè per esmorzar i un altre després de dinar. Màxim tres al dia, si la nit s’allarga molt. Mai dormo vuit hores, i en campanya no arribo a dormir-ne set. Per què t’has tret les grenyes? Continuo portant el cabell llarg, però em cal una imatge més cuidada tenint en compte que vull fer de representant de molta gent. Jugava d’extrem dret, vaig tenir d’entrenador Laureano Ruiz i de jove m’hi vaig dedicar bastant. Després em vaig dedicar a estudiar i he jugat d’amateur. Eres ‘chupón’ o la passaves? Bastant chupón, sí. [Riu.] Ara fas esport? Fins fa poc feia triatlons, he fet maratons, m’agrada la vela, esquiar, jugar a pàdel, tenis… El jugador de la meva infantesa és el Johan. Després Carrasco, Laudrup i Luis Figo. Vaig tenir una gran decepció quan va marxar al Madrid, i va canviar el sentiment que tinc cap a ell. He vist in situ les últimes quatre finals de Champions. No vaig ser a Sevilla ni a Atenes. Ni a Wembley, perquè feia la mili. Vaig veure aquella final a la caserna d’instrucció al Ferrol.

BLOC DE CAMPANYA

La campanya en un tuit

Superem la ruptura que el laportisme i el rosellisme representen.

La paraula que dius més en campanya

Barça.

Els millors de la història

Porter? Valdés. Defensa? Puyol. Mig? Xavi. Davanter? Messi. Entrenador? Guardiola.

Defineix els rivals

Laporta? Caràcter expansiu, amb més rauxa que seny. Bartomeu? Ambigu, em costa de creure’l. Benedito? Parla bé, li falta institucionalitat.

La porra

Primer nosaltres. Segon, Bartomeu. Tercer, Benedito. Quart, Laporta.

Històries de superació esportiva