09/02/2013

Pere Martí

2 min

El veterà periodista Pere Martí ha escrit el primer llibre sobre l'Assemblea Nacional Catalana. El dia que Catalunya va dir prou és una crònica periodística, treballada amb neutralitat malgrat que d'entrada a la dedicatòria l'autor deixi clara la posició política. El llibre és apte per a tots els públics interessats en la política, independentistes o no, que vulguin saber com es va coure l'ANC, un projecte d'èxit excepcional.

Que el llibre s'ha escrit amb neutralitat m'ho confirma l'autor explicant-me que hi ha membres del secretariat de l'ANC molestos amb ell perquè en algunes pàgines apareixen enfrontaments i diferències internes. Martí assegura que, per obtenir informació de fons, més que entrevistar-se amb personatges de primera fila com Carme Forcadell va haver de fer més hores amb gent de l'ANC menys coneguda, a l'ombra.

Martí detalla el sistema de comunicació entre els 40 primers membres de l'ANC: per tal de preservar l'anonimat i evitar conflictes arrelats en el passat, el grup fundador de l'ANC es comunicava amb adreces de correu electrònic codificades amb números. Encara avui només dues adreces continuen sense identificar, una de les quals la 007 (un petit homenatge a James Bond). Martí sap qui són, però no m'ho vol dir. Com a mínim li demano que em confirmi si un és Isidre Fainé, però ho descarta. "No serien cap revelació espectacular", assegura.

Martí s'ha deixat algunes curiositats per publicar, com la falta de recursos fins i tot en els preparatius de la manifestació de l'Onze de Setembre. L'ANC va aplegar entre 600.000 i 1,5 milions de persones -segons les diverses fonts- però la sala de premsa a l'Estació de França era molt precària, segons Martí. No tenia ni connexió a internet. Fins ara la seu de l'ANC ha estat ubicada en "un petit despatx amb tres taules i una petita sala de reunions que han rellogat a l'edifici que el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions té al carrer Rocafort", segons una descripció de Martí. L'autor m'avança que aviat tindran "una seu digna" a l'avinguda Diagonal.

stats