Publicitat
Publicitat

Freixenet i el boicot

El president de Freixenet, que acaba de ser condecorat pel ministre De Guindos amb una medalla merescuda, ha dit això al Foro Nueva Economía: "Patim un boicot a Espanya per vendre cava català i temo ara també un boicot a Catalunya per defensar que som espanyols". No fa gaire va dir a The New York Times que "Catalunya és una part essencial d'Espanya i ha de seguir sent-ho".

A part de felicitar-lo per la medalla, voldria dir-li que jo, si fos ell, no patiria per boicots basats en les lliures opinions de cadascú i em preocuparia només de fer bones ampolles. Li puc ben jurar que l'amo del xampany Salon (per dir-ne un de mític que segur que ell aprecia) ja pot dir, si vol, que Catalunya és una colònia d'Espanya al Daily Mirror i afegir que ens fa pudor l'aixella a totes les catalanes, que jo no deixaré de beure'm les seves bombolles si mai les puc pagar. A Catalunya hi ha moltes empreses grans i petites que fan cava extraordinari. Qui et boicoteja o et premia, vol dir que no estima el que fas i et tracta com una fera ensinistrada. De la mateixa manera que hi ha éssers infantils a Espanya que boicotegen el cava per castigar-nos a tots políticament, a Catalunya hi haurà éssers infantils que el boicotejaran a ell per haver-se mostrat espanyolista. I segur que, arran d'això, hi haurà espanyolistes infantils que decidiran comprar Freixenet per primer cop. Em consta que el president de Freixenet és intel·ligentíssim i no ho ignora. A més a més, sap que, quan parla, no parla només en nom de Freixenet, sinó en nom del sector, perquè és president del Consell Regulador.

A les licoreries dels Estats Units els dos únics escumosos que m'hi he trobat són Moët Chandon i Carta Nevada a preus no gaire diferents. Altres marques catalanes de prestigi no hi són. Com veu, és important, sobretot, fer ampolles increïbles, per poder competir des de Catalunya (o si ho vol, des d'Espanya) amb França. Només s'ha de fer cava honest. Cava bo.