MERCATS
Misc 10/07/2013

Carlyle planeja treure a borsa Applus+

L'empresa catalana podria saltar al parquet a principis d'any a Madrid o a Londres

i
Ignasi Pujol
2 min

BarcelonaEl fons nord-americà The Carlyle Group tempteja els mercats de cara a una possible sortida a borsa del grup català d'inspeccions i certificacions Applus+.

La firma de capital risc, que gestiona actius per valor de 137.273 milions d'euros, ja està abordant l'operació amb bancs d'inversió, segons l'agència britànica Reuters. El debut borsari podria arribar a principis de l'any que ve, tot i que encara no és clar si l'empresa catalana farà el salt al parquet a Espanya o al Regne Unit.

Carlyle va comprar Applus+ l'any 2007 a Aigües de Barcelona (Agbar), Unión Fenosa (ara integrada a Gas Natural) i Caja Madrid per un import de 1.480 milions d'euros. El fons nord-americà va comprar el 76% del grup català, mentre que el 23% restant va repartir-se entre accionistes catalans. Aquests accionistes van ser Caixa Catalunya, Caixa Sabadell (integrada primer a Unnim i ara en mans del BBVA), Caixa Manresa (ara CatalunyaCaixa), Caixa Girona (absorbida per CaixaBank) i els empresaris Carlos Kinder (GTD), Roman Sanahuja (Metrovacesa), Andreu Costafreda (expropietari de Panrico) i Juan Manuel Soler (Quadis).

Durant aquests anys el pes de Carlyle s'ha reduït fins al 70% i l'equip directiu de la companyia, presidida per Joaquim Coello -expresident del Port de Barcelona-, ha assumit el 7% del capital.

Applus+, que té seu a Bellaterra, va obtenir l'any passat una facturació de 1.475 milions d'euros, una xifra que suposa un augment del 22% respecte a l'exercici anterior. D'aquests ingressos, el 76% van procedir de l'exterior, gràcies a l'agressiva estratègia de compres a l'estranger aplicada per la companyia. En els últims cinc anys Applus+ ha adquirit més d'una vintena d'empreses. L'última operació anunciada va ser la compra, el febrer passat, de l'enginyeria xinesa EDI, especialitzada en disseny i enginyeria en el sector de l'automoció.

Creixement exponencial

Applus+ pràcticament ha triplicat la seva facturació des del 2006, quan va registrar un volum de vendes de 546 milions d'euros.

La companyia dirigida per Fernando Basabe és un dels deu grups mundials en el negoci de la inspecció tècnica de vehicles (ITV) i en els últims anys s'ha convertit en líder en assajos no destructius gràcies a la compra d'empreses com RTD, Velosi, EDI i John Davidson.

Últimament Applus+ s'ha adjudicat un contracte de 7,5 milions d'euros per revisar els paviments de Qatar. També ha segellat un acord amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per abordar conjuntament projectes fora d'Espanya, especialment al Magrib i l'Amèrica Llatina.

Si es confirmés la sortida a borsa d'Applus+ a Espanya, seria un dels pocs debuts borsaris previstos, juntament amb la col·locació del 49% d'Aena durant els pròxims mesos.

stats