06/05/2013

Fainé i Brufau topen per YPF

3 min
UNA RELACIÓ PROFESSIONAL DE MÉS DE VINT ANYS 
 El president de CaixaBank, Isidre Fainé (dreta), i el president executiu de Repsol, Antoni Brufau, van treballar plegats a la Caixa entre el 1988 i el 2004, quan Brufau va accedir a la presidència de Repsol. Eren els directors generals de l'entitat financera. A la imatge, tots dos arribant a la Moncloa el 2010 en una trobada empresarial convocada per Zapatero.

BarcelonaRepsol ha completat el primer any sense la seva joia de la corona . El 16 d'abril del 2012, la presidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner va expropiar a Repsol el 51% de la petroliera YPF, una sotragada diplomàtico-empresarial de primer ordre que suposava un perjudici de 8.000 milions d'euros per a l'exmonopoli estatal espanyol.

Un any després, el conflicte segueix lluny de resoldre's. Repsol ha iniciat una batalla legal amb tres escenaris claus: Madrid, Buenos Aires i Nova York, les principals places on cotitzen les seves accions. A més, la companyia espanyola ha demanat empara al tribunal d'arbitratge del Banc Mundial, el Ciadi. Repsol demana una compensació justa pel que des del principi ha considerat un "espoli" i una "confiscació". YPF suposava el 60% de la producció del grup i un 40% de les reserves de cru. L'expropiació d'YPF va obligar Repsol a elaborar un nou pla estratègic que ja ha comportat desinversions per valor de 5.000 milions d'euros.

La resolució del conflicte amb el govern argentí ha provocat alguna esquerda dins de Repsol. No es pot parlar, ni de bon tros, d'una guerra oberta, però sí de diferències a l'hora d'abordar el problema. Els protagonistes són Antoni Brufau, president executiu de Repsol, i Isidre Fainé, president de CaixaBank -primer accionista de la petroliera, amb un 12% del capital- i, com a tal, vicepresident de Repsol.

El paper de Fainé

Tant CaixaBank com a Repsol s'afanyen a remarcar que no hi ha cap conflicte i que existeix unanimitat al consell d'administració de Repsol (els altres accionistes destacats són Sacyr, amb un 9,5%; Pemex, amb un 9,4%, i Temasek, amb un 6,3%), però diferents fonts pròxims a les negociacions amb l'Argentina confirmen a l'ARA l'existència de desavinences. Se centren en dos punts: a una part del consell de Repsol no li ha agradat que Fainé negociés per la seva banda un acord amb l'Argentina, i Caixabank creu que la petroliera hauria de tenir una actitud més oberta per arribar a un pacte extrajudicial, ja que el procés podria prolongar-se durant anys i, si es resolgués a favor de Repsol, ningú garanteix que l'Argentina pagaria.

Es dóna la circumstància que Fainé es va reunir personalment amb Kirchner en almenys una ocasió al febrer. En aquesta trobada, formalment convocada per parlar dels negocis de Telefónica a l'Argentina -Fainé també n'és vicepresident- i de la qual Fainé va informar Brufau, el president de la Caixa va rebre una oferta de Kirchner.

La proposta s'havia començat a forjar al desembre, en el marc d'una altra visita de Fainé a la capital argentina. Des d'aquell moment, equips de Repsol i del govern argentí es van reunir a Houston, Londres i Buenos Aires per intentar arribar a una entesa. Cal tenir present que Brufau no ha estat rebut per Kirchner en tot aquest any, ja que la relació entre ells dos és d'hostilitat.

Però en què consisteix l'oferta de Kirchner? Repsol tindria un 20% d'una societat encarregada d'explotar un terç del jaciment petrolier de Vaca Muerta -el gran descobriment argentí-, a més d'una compensació en efectiu de 500 milions de dòlars i 1.500 milions en bons de l'estat argentí. Amb tot, el preacord estaria valorat en 6.000 milions de dòlars (4.600 milions d'euros), però els diners rebuts per Repsol -que seria minoritari a Vaca Muerta- no podrien sortir d'Argentina. A canvi, Repsol desistiria en la seva batalla legal.

Fainé va portar aquesta proposta a la comissió delegada del consell de Repsol, que el 8 de març va negar "l'existència d'una negociació, i de qualsevol oferta". És a dir, per a Repsol la proposta argentina no arriba ni al rang d'oferta. Era més aviat un insult. La comissió s'encomanava a una "solució acordada", sempre que aquesta "cobreixi la completa recuperació del valor del que s'ha expropiat", i emfatitzava que "Repsol segueix confiant serenament en la justícia de les vies legals empreses". Des de CaixaBank s'intenta evitar la confrontació, però la veritat és que la incertesa que suposa la via judicial no agrada al primer accionista de Repsol.

Fainé es podria tornar a veure amb Kirchner si finalment viatja aquest mes a Buenos Aires encapçalant la representació del Consejo Empresarial para la Competitividad, però fonts properes a l'entitat financera asseguren que no hi haurà un nou contacte si no és que Repsol mou fitxa. Des de la petroliera recorden que el consell no ha delegat en Isidre Fainé cap funció negociadora.

stats