20/05/2013

L'Audiència de Madrid podria anul·lar el cas Blesa

3 min

Barcelona.Tot i que ningú li tornarà l'única nit que ha passat a la presó madrilenya de Soto del Real, Miguel Blesa -president de Caja Madrid entre el 1996 i el 2010- podria veure com la causa que l'ha dut entre reixes és declarada nul·la per l'Audiència Provincial de Madrid.

El titular del jutjat número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, va ordenar dijous l'ingrés a la presó i la retirada de passaport de Blesa per la ruïnosa compra el 2008 del City National Bank de Florida, que va provocar un forat de 500 milions d'euros a Caja Madrid. Silva va acusar Blesa en la interlocutòria d'"ignorància deliberada" i de conducta "aberrant". El banquer va passar només una nit a la presó, després de reunir els 2,5 milions d'euros de fiança fixada pel magistrat.

Ara l'Audiència Provincial de Madrid podria anul·lar la causa contra Blesa perquè la Fiscalia ho ha demanat, segons fonts jurídiques consultades per Efe. La Fiscalia ha estat des del principi en contra d'aquest procediment en considerar que no hi ha proves que en justifiquin l'obertura i que moltes de les practicades no s'ajusten al dret. Tant és així, que n'ha demanat la nul·litat davant l'Audiència de Madrid.

El jutge Elpidio José Silva investiga la concessió d'un crèdit fallit de 26,6 milions d'euros al grup Marsans de Gerardo Díaz Ferrán, mentre aquest últim era conseller de Caja Madrid, a petició del sindicat Manos Limpias, que més tard va demanar ampliar la investigació a la compra del City National Bank de Florida.

Periple

D'ençà que Manos Limpias va denunciar el crèdit a Díaz Ferrán, el desembre del 2009, la causa ha viscut un periple particular. Així, les diligències obertes el gener del 2010 pel jutjat número 9 de Madrid van ser sobresegudes onze mesos després per falta de proves, fins que, el mes de juny passat, el magistrat Silva va reobrir la causa contra Miguel Blesa, però es va inhibir a favor de l'Audiència Nacional, on s'instrueix el cas Bankia.

No obstant això, a l'octubre, l'instructor de la causa en aquest tribunal, Fernando Andreu, va rebutjar la inhibició i va tornar el cas al jutjat d'origen. El 16 de novembre el jutge Silva va emetre una interlocutòria en què en decidia la reobertura i citava a declarar com a imputats Blesa i Díaz Ferrán el 5 de desembre. La detenció, dos dies abans, de l'expresident de la CEOE -que és des d'aquest dia a la presó de Soto del Real, la mateixa en què va ingressar Blesa dijous passat- no va impedir que tots dos anessin al jutjat madrileny a defensar que l'esmentat préstec va complir amb totes les garanties.

Al gener el jutge imputava l'exresponsable de crèdits corporatius de Caja Madrid, Carlos Vela, al qual s'unien, un mes després, els sis membres del comitè financer de l'entitat durant la presidència de Blesa, que estan cridats a comparèixer dimecres que ve. Fins llavors la investigació s'ha centrat en el crèdit a Marsans, sobre el qual Silva va trobar "indicis de criminalitat" en un acte dictat al febrer en què criticava l'"apunt peregrí" de les versions "mínimament versemblants" dels dos principals acusats.

Però dijous passat el magistrat sorprenia tothom citant d'urgència Blesa perquè aclarís, aquell mateix dia, l'operació d'adquisició del banc de Florida el 2008. El dia va acabar amb l'ingrés a la presó de Blesa, a qui també s'havia retirat el passaport davant l'"innegable risc de fuga". L'expresident de Caja Madrid té pendent que l'Audiència Nacional admeti diverses querelles en què ell apareix per la comercialització de preferents.

stats