Tuchel fa parada al Bernabéu

Dels centenars de professionals de la Bundesliga, qui més interès té a analitzar amb el màxim detall el clàssic és Thomas Tuchel, l’entrenador del Borussia Dortmund. I el segon més interessat és André Schubert, el tècnic del Borussia Mönchengladbach. El primer visita dimarts el Santiago Bernabéu i el segon dimecres el Camp Nou. Però mentre que el Gladbach ja no es juga res contra el Barça a la Champions, el Dortmund té la motivació que si empata o guanya contra el Madrid s’enfilarà als vuitens de finals del torneig com a primer del seu grup. Els dos Borussies, per cert, s’han enfrontat aquesta jornada amb avantatge per als de Tuchel (4-1).

Aquesta ha estat la setmana més crítica per a Tuchel des que va arribar l’estiu del 2015 a Dortmund. Tothom li reconeix que ha ampliat i modernitzat la cultura de joc al Westfalenstadion després de l’era Klopp, però Tuchel no deixa de ser un tècnic jove (43 anys) que, si bé té les idees molt clares, està en plena maduració.

Fa una setmana la va vessar en criticar públicament els seus jugadors, que sumen 5 punts menys i estan tres posicions més avall que l’any passat a aquestes altures de competició.

“Aquests alts i baixos són molt insatisfactoris. Tècnicament, tàcticament, mentalment i, pel que fa a la disposició que mostrem, tot és un dèficit”, va burxar.

Consegüentment li va tocar també el rebre pel seu suposat distanciament amb la plantilla, per les múltiples rotacions i canvis tàctics implantats. Tant se val: el Madrid ja li ha picat l’ullet, segons ha admès el màxim gerent del Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, que el voldria renovar més enllà del 2018.

Per molt que Zidane presenti uns números espectaculars, ja se sap que Florentino és un tastaolletes. Segur que la premsa madrilenya recordarà d’aquí a dimarts que Tuchel està a l’òrbita blanca. L’alemany, amb tot, veu el futbol com Pep Guardiola, a qui va exigir el màxim com a rival i a qui va arrencar saviesa com a amic. Són ja llegendàries les seves trobades al Schumann’s Bar de Munic, quan amb salers i gots escenificaven sobre la taula moviments tàctics. “Del Pep ho he après tot. El joc de posició estructurat, el ritme de passada, la recepció i distribució de la pilota i la forma de defensar més valenta i diligent que he vist mai”, destaca Tuchel, que admet que és fan del Barça “des dels temps de Johan Cruyff”.

Que el club blaugrana no badi. És la seva obligació tenir controlat no només el mercat de jugadors sinó d’entrenadors. Que Luis Enrique es quedi al Barça el temps que vulgui. S’ho té guanyat més enllà del clàssic. Però Tuchel ja ha après de Guardiola i del Barça. I això és un comodí per al futur.