IMPOSTOS
Misc 20/03/2014

L’oposició rebutja la reforma fiscal dels experts de Montoro

El ministre diu que cal esperar per conèixer la posició del govern

i
Joan Rusiñol
2 min

Madrid“Intenten justificar en l’economia una reforma que és pura ideologia”. D’aquesta manera sintetitzava ahir el diputat socialista Joan Rangel la proposta que ha elaborat una comissió de nou experts per posar al dia l’entramat fiscal espanyol. Amb matisos i intensitats diverses, tots els partits de l’oposició al Congrés de Diputats van desmarcar-se del document per la repercussió que té sobre les classes populars i per la laminació de competències autonòmiques.

Convergència i Unió fixarà posició de manera detallada quan el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, porti la seva reforma a la cambra. L’anomenat Informe Lagares -pel cognom del president d’aquest grup d’experts- servirà de caixa d’eines a l’executiu per elegir les mesures que cregui oportunes.

Tot i això, el diputat Josep Sánchez Llibre va alertar que el text que ahir el catedràtic d’hisenda pública Manuel Lagares els va explicar servirà de “cuirassa” a les pretensions governamentals. Va criticar amb duresa el “cop de destral” que suposa a la “capacitat normativa” de les comunitats autònomes per legislar en els impostos sobre els quals tenen plenes competències. Lagares, en nom de la unitat de mercat, va defensar aquesta harmonització, que redueix molt el marge de maniobra de les comunitats.

Rangel, del PSC, coincideix en la crítica al model “recentralitzador” que es planteja en les més de 400 pàgines del document. A més, va posar l’accent en el fet que es vulguin “transferir rendes per la via fiscal” de les classes baixes i mitjanes cap a les altes, retallant la imposició directa, com l’IRPF.

Montoro reclama temps

La diputada Laia Ortiz, d’ICV, va lamentar la falta de “pluralitat” ideològica i de gènere dels components de la comissió, en què no hi ha cap dona entre els nou integrants. Per l’Esquerra Plural, el perfil uniforme dels experts es tradueix en un oblit de conceptes com la pobresa i l’exclusió social.

Tot i que l’oposició està convençuda que aquesta bateria de mesures són el material amb què treballarà Hisenda, ahir Montoro els va demanar que no anticipin debats i que esperin a posicionar-se fins que el consell de ministres hagi pres una decisió.

Per la majoria de grups, una de les grans llacunes del treball que han fet els acadèmics -escoltant els dictats dels organismes internacionals, com l’FMI-és la falta de solidesa a l’hora de millorar la recaptació.

Lagares va insistir en la necessitat que el camí ha de ser apujar la imposició indirecta. Per això, va afirmar que la societat haurà de fer “examen de consciència” per saber si realment vol reduir les xifres d’atur. I fer “sacrificis” que, a parer seu, passen per pagar més IVA: en una primera fase, passant productes del 10% al 21%, i en una segona etapa, apujant dos punts l’impost. Això permetria compensar, diu, la rebaixa de les cotitzacions socials.

stats