Misc 14/09/2015

Guillem d’Efak ja no dirigeix l’agència Balcells

L’acord amb Wylie continua sent una incògnita

i
Jordi Nopca
2 min
D’Efak Fullana-Ferré ha estat al capdavant de l’agència Balcells durant menys de dos anys.

BarcelonaA principis del 2014 l’agent literària Carmen Balcells va sorprendre el sector editorial anunciant que el seu successor seria Guillem d’Efak Fullana-Ferré, de 38 anys, que fins llavors havia creat empreses com Musealia (dedicada a museus i noves tecnologies), Itinera Plus (pionera en rutes culturals i literàries) i l’editorial Tria Llibres (que publicava en format digital però també en format paper a demanda). Coincidint amb el nomenament, D’Efak Fullana-Ferré explicava que a partir de llavors li tocaria “gestionar o dirigir una maquinària amb una inèrcia notable” que necessitava “reorientar-se”, i que una de les seves missions seria redefinir els contractes pels drets d’autor digitals. Un any i mig després, segons ha pogut saber l’ARA, des de principis de setembre D’Efak Fullana-Ferré ja no treballa a l’empresa.

Tot i que tant Guillem d’Efak Fullana-Ferré com Carmen Balcells -que va fer 85 anys a l’agost però continua presidint l’agència- han declinat oferir declaracions al diari, la notícia afegeix una mica més de tensió a la situació per la qual passa l’empresa. Si a finals de maig es feia pública la unió empresarial entre Balcells i Andrew Wylie, quinze mesos després encara no s’han concretat les condicions de l’entesa entre dues de les agències més importants en llengua castellana i anglesa, respectivament.

Un futur incert

És més, a finals d’agost Wylie va fer pública, a través d’un comunicat de premsa, la creació de The Wylie Agency España i el seu desenvolupament durant el mes setembre. El seu director, que treballa des de les oficines de Nova York, és Cristóbal Pera, que fins fa unes setmanes dirigia Random House Mondadori a Mèxic, on havia treballat amb autors com Gabriel García Márquez, un dels noms estrella de l’agència Balcells. “L’ampli coneixement de Cristóbal Pera del mercat en llengua castellana, tant a Espanya com a l’Amèrica Llatina, les seves potencialitats en el sector i el contacte proper amb els autors serà una eina molt útil per a l’agència Wylie i ens ajudarà a ampliar el nostre recorregut en el món de l’edició”, explicitava l’agent nord-americà al comunicat.

Amb la sortida de Guillem d’Efak Fullana-Ferré de l’agència, la renovació de Balcells torna a ser una incògnita. Cinquanta-sis anys després de fundar un projecte empresarial que va viure dècades d’una gran prosperitat, Carmen Balcells encara gestiona els drets d’autors com Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Ana María Matute, Albert Sánchez Piñol, Rosa Regàs i Isabel Allende -entre d’altres- i els premis Nobel Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa i Camilo José Cela. Quina relació pot tenir la desaparició de Guillem d’Efak de l’organigrama de Balcells amb la posada en funcionament de The Wylie Agency España? ¿S’arribarà a concretar l’acord entre totes dues empreses, o una d’elles s’acabarà menjant l’altra?

stats