Publicitat
Publicitat

El Macba passarà la transició amb l’obra de Xavier Miserachs

La retrospectiva del fotògraf i la col·lecció pròpia ocuparan el museu fins al 2016

L’endemà de fer públiques les bases del concurs per buscar nou director, el Macba va anunciar ahir la programació del 2015 a través d’un discret comunicat. És just dos mesos després del que estava previst, quan va esclatar la crisi institucional que va acabar amb la dimissió de Bartomeu Marí. Tot i que continua al capdavant del museu fins que no se’n trobi el relleu, el director ha optat per no presentar en persona els continguts d’aquest any de transició. Al mes de juliol s’hauria de decidir qui serà el nou director del museu, però és probable que no s’hi pugui incorporar immediatament si té oberts altres compromisos, així que el període d’excepcionalitat pot ser llarg.

La programació del 2015 està formada per sis exposicions que ja estaven fixades a principis d’any i que hauran de cobrir el buit que deixa l’única exposició que cau del programa, Art i escriptura, una mostra que havia de comissariar Valentín Roma -juntament amb Paul B. Preciado, destituïts fulminantment dels seus càrrecs directius arran de la crisi i amb els quals s’ha tallat la relació-. Tampoc es podrà veure la peça d’Itziar Okariz per voluntat de l’artista.

L’exposició més important i que atraurà més públic al Macba és Xavier Miserachs. Barcelona, una mostra comissariada per Horacio Fernández que s’allargarà de setembre a gener i que traurà a la llum l’extens fons documental dipositat el 2011 al museu, que s’ha ordenat i documentat. La selecció de Miserachs se centrarà en el seu reconeixible univers barceloní.

Durant un any, des del juny fins al maig de l’any que ve, s’exposaran les adquisicions que ha fet el museu en els últims tres cursos al costat d’obres clàssiques de la col·lecció, en una mostra titulada Desitjos i necessitats comissariada per Bartomeu Marí. També es manté del juny al gener del 2016 la retrospectiva Revers/Anvers dedicada a Sergi Aguilar, on s’exposaran peces creades els últims quaranta anys -malgrat que qui havia concebut el projecte, Valentín Roma, se n’ha desvinculat del tot-. Espècies d’espais, comissariada per Frederic Montornés, explorarà a través de l’art els espais en què ens movem, vivim i actuem, i finalment hi haurà mostres dedicades al portuguès Carlos Bunga i a Iman Issa amb el projecte guanyador de la beca Hans Nefkens.

Hi ha altres exposicions que el 2014 l’equip directiu havia anunciat per al 2015, com per exemple les dedicades a la revista Ajoblanco, a l’obra de Joan Brossa o a la trajectòria de l’arquitecte Ignasi de Solà-Morales. Fonts del Macba afirmen que aquests canvis entren “dins la normalitat d’un museu que està sotmès a la crisi general i als ajustos pressupostaris i no significa que es cancel·lin, sinó que es posposen”.

Els llibres que ens fan grans