EMPRENEDORIA

Tren transfronterer d’emprenedors

‘Start-ups’ d’una banda i l’altra dels Pirineus buscaran finançament mentre viatgen en TGV

Un tren com el que farà parada avui a Girona passa pocs cops a la vida, i els germans Ferrés, emprenedors i creadors d’aplicacions per a runners i ciclistes, no el deixaran escapar. Hi pujaran, amb representants d’altres tres empreses gironines, disposats a fer un viatge gens convencional: es tracta de compartir vagó amb altres emprenedors d’una banda i l’altra dels Pirineus, explicar els seus projectes i, si és possible, tornar del viatge amb el compromís d’algun inversor per ajudar a finançar-los.

El tren, anomenat French Tech, arribarà aquest matí a l’estació de Girona procedent de Perpinyà i, després de fer-hi una breu parada perquè hi pugin els participants gironins, prosseguirà el trajecte cap a Barcelona, on s’hi afegiran més emprenedors. En el tram de Barcelona a Madrid es presentaran els projectes, que seran valorats per un jurat. El veredicte s’emetrà a la sessió de networking que se celebrarà al vespre a la capital espanyola.

En total viatjaran en el tren una trentena de start-ups de Marsella, Tolosa, Montpeller, Girona, Barcelona i Madrid. Amb els emprenedors hi viatjaran inversors i representants de bancs i d’institucions.

Aliances estratègiques

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que es fa per segon any, és que “les start - ups de la regió de Perpinyà es posin en contacte amb la xarxa d’empreses tecnològiques franceses establertes a Barcelona i Madrid, agrupades a la French Tech, que treballa per coordinar i accelerar el desenvolupament d’empreses noves.

Per a David Coromina, responsable de l’àrea de desenvolupament empresarial de la Cambra de Comerç de Girona, la iniciativa s’emmarca en la voluntat de l’agrupació de cambres CCI Pirineus Med de crear aliances estratègiques per potenciar la competitivitat i la internacionalització, i afavorir les oportunitats de negoci de les empreses del territori transfronterer dels Pirineus-Mediterrània.

Carme Ferrés, creadora amb els seus germans de les apps Twinapp Running i Twinapp Cycling, explica que no van dubtar ni un instant a pujar al tren quan la Cambra de Comerç de Girona els hi va oferir. Les dues aplicacions que han creat permeten posar en contacte corredors i ciclistes locals amb altres esportistes de fora que volen descobrir rutes de la mà de coneixedors del territori. Ja han guanyat algun premi (com el Cactus a la millor aplicació creada en els últims mesos a Catalunya), i ara és el moment d’avançar amb projectes nous. “D’aquest viatge en tren no només ens atrau la idea de poder trobar finançament, sinó també la de l’enriquiment que suposa compartir experiències amb altres emprenedors”, diu la Carme.

Zonetacts, una altra start-up gironina que no deixarà escapar aquest tren, donarà a conèixer la seva aplicació de xat per a organitzacions. Ja l’utilitzen entitats com el Girona Futbol Club i l’Hospital Clínic, i ara els seus creadors han obert una ronda per incrementar l’equip humà i potenciar la comercialització. Eduard Rifà, un dels seus fundadors, explica que el va atraure la idea de pujar al tren pel “format original” de la proposta i per l’oportunitat de contactar amb emprenedors de l’altra banda dels Pirineus, a més de la possibilitat d’aconseguir inversors. A Girona també pujaran al tren membres de XKelet i de De Piso en Piso.