L’ENTREVISTA

Xevi Verdaguer: “Uns bons nivells d’hormones sexuals i de flora bacteriana et poden canviar la vida”

Verdaguer explicarà aquest divendres en una conferència al Centre de Negocis CINC de Girona (18.00h) per què l'intestí i les hormones són claus per a la salut emocional

Per al fisioterapeuta olotí Xevi Verdaguer la salut, també l’emocional, té molt a veure amb les hormones i amb l’aparell digestiu, que ell anomena segon cervell. Ho explica en conferències i en fòrums de salut, i també als pacients que atén a la consulta, on aplica tractaments personalitzats i integradors amb un equip multidisciplinari format per metges, fisioterapeutes, nutricionistes i psicòlegs. Director del postgrau en PNIE (psiconeuroimmunoendocrinologia), per a professionals de la salut, aquest semestre és l’últim en què el pot oferir sota el paraigua de la Universitat de Barcelona, que ha decidit no renovar la seva acreditació després que el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes insisteixi que la PNIE no és una ciència aplicada. Verdaguer és autor del llibre Transforma la teva salut. Els bacteris intestinals i les hormones hi tenen la clau, que avui surt a la venda.

Com valora que la UB ja no acrediti el seu postgrau en PNIE?

L’edició del febrer del 2018 passarà de postgrau a un format màster en PNIE perquè no estarà acreditat per la Universitat de Barcelona. És una decisió sorprenent tant per a l’IL3-UB [institut d’educació continuada de la UB] com per a nosaltres perquè no respon a criteris acadèmics ni de continguts. No entraré a valorar la seva decisió unilateral.

Vostè ha rebut crítiques per practicar una pseudociència.

A l’IL3-UB els hem facilitat un review dels milers d’evidències científiques en què es basa la PNIE. I comptem amb prestigiosos professors, metges, catedràtics i investigadors.

Parlem d’hormones. Quin paper juguen en la salut emocional?

Les sexuals tenen molt a veure amb la fabricació de neurotransmissors, com la serotonina, o hormona de la felicitat, que ens ajuden a estar bé emocionalment perquè afecten el cervell. La seva falta genera ansietat per menjar dolços, que estiguem més tristos, més irritables, amb ganes de plorar, que no descansem bé a la nit, que ens falti memòria i que patim restrenyiment o còlon irritable, mal de cap i contractures i dolors de repetició. Els estrògens, hormona sexual femenina, ens ajuden a fabricar serotonina. I una altra hormona sexual, la progesterona, és també clau per a l’activitat del cervell i la salut emocional, perquè fa activar el GABA.

Què és el GABA?

Un neurotransmissor que ens dona tranquil·litat i relaxació. Les persones a qui els falta GABA són nervioses, impacients, patidores, tenen problemes d’angoixa, cremor d’estómac, contractures, insomni, mal de cap en situacions d’estrès...

La solució és una valeriana o un ansiolític o tranquil·litzant químic?

No es tracta de prendre antidepressius químics ni naturals. Si em pregunten què és millor, un Trankimazin o una valeriana, jo dic que no se n’hauria de prendre cap per fabricar GABA i sentir-te més tranquil. Això depèn de la salut hormonal, dels estrògens, la progesterona i l’intestí. Per tant, hem de mantenir les hormones sexuals a nivells saludables i la flora bacteriana de l’intestí en equilibri.

Quin paper hi juga l’intestí en la salut emocional?

Amb estudis fets en humans i que a principis de segle es van fer en laboratori, avui sabem que hi ha una sèrie de bacteris a l’intestí que fan elevar el nivell de serotonina i de GABA en sang. Són bacteris que ens ajuden a digerir correctament, a absorbir els nutrients, a fabricar vitamines i minerals, i, a més, també ajuden el sistema nerviós de l’intestí, el segon cervell, a fabricar aquests neurotransmissors que afavoreixen una bona salut emocional. Si no vas bé de ventre no estaràs de bon humor ni tindràs bona memòria. Com que ja sabem quins són els bacteris concrets de l’intestí que ens ajuden a millorar la serotonina, si en detectem una falta podem complementar l’intestí amb aquests bacteris, amb un suplement probiòtic o amb aliments que ajuden aquests bacteris.

Quin tipus d’aliments afavoreixen la creació de serotonina?

La fabricació de serotonina no és exclusiva de l’alimentació però estudis recents en humans revelen que el sistema neurològic intestinal en fabrica el 80%. Això és així amb una diversitat bacteriana equilibrada, facilitada amb aliments com quefir, nabius, bròcoli (cuit més de quatre minuts) o germinat de bròcoli, col o xucrut, llavors de lli, nous. Els aliments que n’alteren l’equilibri o que generen inflamacions a l’intestí no ajuden a fabricar serotonina. Són l’alcohol, els sucres, els edulcorants, els conservants, els herbicides i un abús del blat en persones sensibles als inhibidors de l’amilasa tripsina, proteïna present als cereals amb gluten.

També recomana exercici físic. Un esportista té més bona salut intestinal?

L’exercici físic canvia la composició dels nostres bacteris a l’intestí. L’esportista fabrica més quantitat de serotonina i GABA i per això té més bona salut emocional. Però ha de ser esport de baixa intensitat.

Aconsella la supressió de medicaments?

No. El que fem és un estudi personalitzat amb un equip multidisciplinari per obtenir els millors resultats. Hem vist pacients amb depressions o migranyes cròniques, ansietat permanent o que tenien necessitat de menjar dolços per falta de serotonina i que volien una dieta per aprimar-se. Aquests problemes tothom els pot resoldre millorant els nivells de serotonina fabricada pels bacteris de l’intestí. També hem atès moltes dones que havien de prendre anticonceptius per dolors premenstruals o antidepressius per la síndrome premenstrual i que els han deixat de prendre quan, analitzant la femta, hem vist quins bacteris els faltaven a l’intestí. En millorar-ne la presència es regula l’equilibri hormonal i el problema se soluciona. La ciència evoluciona i ara entenem el que abans no sabíem resoldre. L’ajuda de suplements que afavoreixen els bacteris intestinals que la femta ens mostra a nivells baixos, juntament amb recomanacions alimentàries i exercici físic personalitzat, et pot canviar la vida.