Publicitat
Publicitat

HISTÒRIES DE LA TELE

L’home que parlava a la paret

Als anys vuitanta, la sèrie Miami vice (a Espanya Corrupción en Miami) va ser la primera ficció televisiva nord-americana que va incloure el rol d’un personatge hispà no com a majordom abnegat ni com a criminal sinó amb un paper positiu i amb autoritat dins la trama. L’actor Gregory Sierra havia d’interpretar el tinent Lou Rodríguez, el superior dels dos famosos policies protagonistes, el Crocket (Don Johnson) i el Tubbs (Philip Michael Thomas). Gregory Sierra va aguantar només quatre episodis i va demanar plegar. Estava tip que els dos policies constantment li faltessin al respecte en l’argument dels episodis. Va considerar que aquell menyspreu perjudicava la imatge de la comunitat llatina i ho va deixar. El va substituir l’actor Edward James Olmos, un altre llatinoamericà, fent de tinent Martin Castillo. Però aquesta vegada Eddie Olmos va negociar amb els productors que ell tindria el control del perfil del seu personatge, i van acceptar que no fos infravalorat per cap dels dos policies que tenia a càrrec.

En el primer episodi que van gravar junts, el Tubbs (el policia negre) li havia de preguntar en quin bàndol estava. Per fer-ho se li va acostar a mig pam del nas i l’hi va dir amb ràbia i desdeny. Era el costum que havia adquirit. Olmos no va moure ni les parpelles i en comptes de deixar anar la rèplica que li tocava per guió li va dir secament: “No torni a acostar-se així a la meva cara mai més, detectiu”. L’actor Philip Michael Thomas es va quedar bloquejat. No va saber què dir ni què fer. Va haver de ser Don Johnson qui se l’emportés de l’escena. Els productors van mantenir el conflicte intacte en l’episodi. Des d’aquell dia Olmos va prendre la determinació que mai més parlaria als dos policies mirant-los als ulls. Sempre més els tractaria amb distància i altivesa. En els dotze capítols següents, quan tenien una escena junts, Olmos els parlava mirant a la paret. Els donava les instruccions dirigint els ulls a un mapa o a la pissarra, sempre amb el cap ben alt. O mirant a l’infinit. Resulta divertit comprovar-ho quan saps la història. Això va fer augmentar la tensió entre els tres personatges i va servir per donar una mica més de profunditat a una interpretació bastant plana i a una trama previsible.

Eddie Olmos va aguantar cinc anys a Miami vice i va guanyar un Emmy i un Globus d’Or pel seu paper a la sèrie. Va fer valer la dignitat de la comunitat hispana i va mantenir aquest criteri en tots els papers que va interpretar posteriorment. Va contribuir a fer de la tele un lloc millor.

PUBLICITAT
PUBLICITAT