Publicitat
Publicitat

Blindatge de confiança per encetar una ‘nova’ etapa

Josep Maria Bartomeu pren possessió com a president del Barça i anuncia novetats en l’àrea esportiva i a la junta

“Units i junts”. El nou president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va repetir ahir tres cops aquesta expressió en el seu discurs de presa de possessió, després d’un acte solemne que va celebrar-se al vespre a la llotja del Camp Nou. Bartomeu, pletòric i emocionat, va dirigir la responsabilitat d’unitat a l’ampli 54% dels socis que l’han avalat per allargar el mandat i al barcelonisme més institucional, que ahir representaven els expresidents Sandro Rosell, Agustí Montal, Joan Gaspart i Enric Reyna, i els candidats amb qui va rivalitzar durant la campanya -Toni Freixa i Agustí Benedito, tots ells presents en l’acte, juntament amb els precandidats Jordi Farré, Jordi Majó i Joan Batiste-, a més d’altres personalitats com el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies.

Bartomeu no vol girs inesperats en forma d’oposició dura. No vol més sacsejades internes. En la nova etapa que estrena oficialment -i no recicla-, Bartomeu reclama consens i estén la mà a la col·laboració als que, fins dissabte, eren els seus adversaris en la carrera electoral. El president va admetre que aprofitarà algunes de les idees dels aspirants Freixa i Benedito per integrar-les al seu programa, com ja havia avançat el mateix dia del triomf a les urnes.

Retocs a la vicepresidència

De moment, però, i a l’espera de veure com encaixen aquestes propostes alternatives en les noves directrius, el mandat de Bartomeu va prendre ahir les primeres decisions d’importància: Susana Monje serà la vicepresidenta econòmica, en substitució de Javier Faus, que marxa per motius personals. A més, Jordi Cardoner passa del segon al primer lloc en la vicepresidència, Manel Arroyo fa el salt a l’àrea de màrqueting i comunicació, assumint la responsabilitat en els àmbits comercials i de patrocini, mentre que Jordi Moix s’encarrega del comissionat específic de l’Espai Barça. Ahir també es van presentar més novetats de l’equip directiu: Jordi Calsamiglia, que serà secretari; Enrique Tombas, que farà de tresorer; Maria Teixidor, que actuarà com a vicesecretària, i Emili Rousaud, Oriol Tomàs i Xavier Vilajoana, que exerciran com a vocals.

En la parcel·la esportiva es va fer oficial que Robert Fernández serà el director esportiu que recollirà el testimoni d’Andoni Zubizarreta, destituït al gener, i que es crea una nova figura de secretari tècnic del filial i els juvenils -futbol formatiu professional-, que dirigirà Pep Segura, per sobre de Jordi Roura i Aureli Altimira, encarregats de les etapes de base a partir de la categoria cadet en avall.

Tant en un àmbit com en l’altre, són decisions amb segell propi, decisions amb una clara vocació de blindar l’estrenada estructura amb gent propera i afí. “Aquest acte és un moment històric, és un acte que inicia un nou mandat en què volem que el club segueixi creixent com a referència al món”, va garantir.

I, com ja ha estat fent des del 2014, quan va agafar les regnes del club per la dimissió de Sandro Rosell, Bartomeu aspira a construir un renovat cercle de persones de la seva màxima confiança per enfilar el rumb que ha dissenyat per al club els pròxims sis anys. I el camí passa, d’una banda, per agitar l’equip de treball, amb cares noves a la junta, i, de l’altra, per reestructurar l’àrea esportiva en la línia desitjada per Luis Enrique, que va poder plantejar les seves propostes de millora en l’acord de renovació per dos anys signat aquest mes de juny. Al cap i a la fi, el tècnic del triplet és un dels culpables de l’acte que va fer passejar el somriure il·lusionant de Bartomeu per les escales de la porta de tribuna de l’estadi.

Enfortir el tècnic

“És evident que la destitució d’Andoni Zubizarreta em debilita”, va reconèixer Luis Enrique pocs dies després que es consumés l’adéu del secretari tècnic al gener. Sense el basc al capdavant de l’àrea de fitxatges, el club es va posar en mans d’Ariedo Braida, la cara visible d’un òrgan provisional en forma de comissió tècnica, que ahir va canviar de format. El Barça va fer oficial que l’exjugador Robert Fernández serà el nou director esportiu del club, com feia dies que s’avançava.

El de Betxí, que va jugar quatre temporades al Barça -entre les quals, les dues primeres de Johan Cruyff a la banqueta els anys 88 i 89-, és un home triat per l’ staff de Luis Enrique, que hi té plena confiança. “Va estar poc temps al Barça però coneix la casa -afirma Julio Salinas, un dels blaugranes amb qui va coincidir al vestidor, juntament amb Juan Carlos Unzué, possible punt d’unió inicial entre Robert i l’actual cos tècnic-. Era un tros de jugador, un d’aquells migcampistes que controla tots els temps del joc, que va bé per dalt, que és tècnic, que té caràcter, que ho té tot”. Ara, en un rol que li és nou, haurà de funcionar com a “figura pont” entre l’entrenador i la directiva. “Es complementarà bé amb els tècnics, és un home íntegre, molt treballador i que sempre ha estat vinculat al futbol. Es va retirar tard”, destaca Víctor Muñoz, amb qui també va coincidir a Barcelona.

Segura, Braida i Rexach

Juntament amb la seva irrupció, el Barça afegeix a l’organigrama esportiu Pep Segura, un home de tarannà educador i metodològic per reforçar l’última etapa formativa del club, l’esglaó previ al primer equip. “Pel seu perfil professional i acadèmic, coneix perfectament la franja d’edat amb què treballarà i sabrà entendre les necessitats dels jugadors. La seva experiència a l’estranger suma molt als coneixements de la casa que ja té”, diu d’ell Juanjo Rovira, amb qui va treballar a la selecció catalana en l’etapa de Pere Gratacós de l’any 2005 al 2008.

La junta directiva també va resoldre la situació d’Ariedo Braida i de Carles Rexach, a qui va nomenar responsable de l’ scouting internacional i de l’ scouting estatal, respectivament, i dependran d’Albert Soler, director d’esports professionals.

Els ‘fitxatges’  de Bartomeu

Robert Fernández

L’exjugador, que va vestir la samarreta del Barça del 86 al 90 -coincidint amb l’arribada a la banqueta de Johan Cruyff-, serà el nou director de futbol. S’acaba la comissió tècnica que liderava Ariedo Braida i es reforça l’entorn de Luis Enrique.

Pep Segura

El Barça crea una nova figura de secretari tècnic del filial i els juvenils -futbol formatiu professional-, que dirigirà Pep Segura. A més, reubica Ariedo Braida i Carles Rexach en les àrees de scouting internacional i espanyol, respectivament.

Vicepresidències

Cardoner serà el primer vicepresident; Manel Arroyo salta a l’àrea de màrqueting i comunicació, en els àmbits comercials i de patrocini, i Jordi Moix assumeix el comissionat específic de l’Espai Barça.

Més poder a la dona

En paral·lel a l’àrea econòmica, que tindrà Susana Monje, Bartomeu dóna responsabilitat a una altra dona al grup de treball: Maria Teixidor, com a vicesecretària. És llicenciada en dret i especialitzada en mediació.

Incorporacions

El Barça afegeix diverses novetats a la junta, a part de Teixidor: Jordi Calsamiglia, que serà secretari; Enrique Tombas, que farà de tresorer, i Emili Rousaud, Oriol Tomàs i Xavier Vilajoana, com a vocals.

Històries de superació esportiva