05/05/2013

La Lliga s'amaga a San Mamés

2 min

BarcelonaLa història de l'Athletic femení s'ha escrit més a San Mamés que a Lezama, on juga cada diumenge. Al temple futbolístic de Bilbao s'hi han viscut migdies màgics per al futbol femení, amb més de 30.000 lleons animant les seves campiones en les primeres tres lligues entre el 2003 i el 2005. Avui, a les 12.00 h, també s'hi pot seguir escrivint la del Barça, que a la Catedral buscarà una victòria que li permeti revalidar el títol de Lliga aconseguit la temporada passada. En aquesta última jornada hi haurà en joc, també, el bitllet a la Champions i l'invisible premi d'assumir l'hegemonia a la Primera Divisió femenina.

"Vam començar malament. Però guanyar una Lliga és estar bé durant molts mesos i a l'Athletic se li està fent llarga", analitza Xavi Llorens, tècnic de les blaugranes. Després d'ensopegar amb l'Espanyol i el Rayo Vallecano en les dues primeres jornades, el vigent campió ha encadenat 27 setmanes sense perdre per reduir, punt a punt, la distància amb els màxims rivals. Ara afronta l'últim partit a un punt de l'Athletic. La derrota i l'empat el deixaran segon. La victòria el farà campió.

La batalla del mig del camp

Serà un partit intens i físic. Des del respecte, Barça i Athletic miraran de jugar sense ferir-se, prioritzant no cometre errades a provocar-les al rival. Ja fa un parell de jornades que un i altre equip juguen amb tensió, rígids. Només si es trenca per urgències finals, es veurà un partit obert. Al Barça no li convé trencar-lo abans d'hora, per la velocitat de les quatre davanteres basques, a qui Llorens espera "no concedir contraatacs" ni permetre "els canvis d'orientació de banda a banda". La lluita pel mig del camp, on el Barça "té més qualitat però menys caràcter" que l'Athletic, serà una de les claus, juntament amb l'estratègia. Erika, la principal amenaça local, ha provocat els vuit penals que han xiulat a favor a l'Athletic aquest any. "No em preocupa ella només a l'àrea, sinó tot el que genera en el seu joc", puntualitza Llorens.

Entrades exhaurides

S'espera un ambient de luxe a San Mamés, després que ahir s'exhaurissin les entrades disponibles en taquilla. Les prop de 6.000 que es podien comprar -a un preu de cinc o deu euros, amb entrada gratuïta per als socis- van esgotar-se en tres dies i fins i tot hi va haver cues per aconseguir-les. "Veure tanta gent animant és increïble, una experiència única en el futbol femení", reconeix Eli Capa, portera del primer Athletic campió el 2003. "Es feia difícil pensar en el partit quan es feia l'onada a la graderia", recorda.

Per desacords econòmics entre l'Athletic i ETB, el decisiu partit no serà retransmès en directe per la televisió i, per petició expressa del Barça, tindrà un àrbitre neutral del comitè gallec. "Entre tots hem de fer que sigui memorable", demanava en roda de premsa Juan Luis Fuentes, entrenador de l'Athletic.

A l'ombra d'aquest matx, l'Espanyol tancarà la Lliga amb la visita de la Reial Societat, el Sant Gabriel jugarà a Huelva i el Llevant Les Planes a Sevilla.

stats