Publicitat
Publicitat

Barça

3 claus sobre el nou Barça de Valverde

El Gamper és el cinquè partit a les ordres del nou tècnic i permet treure les primeres conclusions del renovat projecte blaugrana

Cinc amistosos, l'últim d'ells contra un rival menor i en circumstàncies especials, no permeten treure grans veritats, però sí que han començat a insinuar els primers trets característics del nou Barça de Valverde. Què busca el tècnic? Què s'ha vist fins ara? Per on pot anar la cosa, si es mantenen les inèrcies del que s'ha vist en pretemporada?

Més triangles per dins

Amb el 4-3-3 com a punt de partida, el posicionament del Barça de Valverde en fase de progressió busca acumular molts efectius en zones interiors. Els laterals guanyen altura i se situen més enllà de Busquets, Messi s'ofereix per espais centrals i la cosa queda en una mena de rombe pel mig, amb Iniesta i Rakitic. Al posseïdor de pilota se li obren diversos triangles de passada: un company profund a l'eix vertical (sovint, l'extrem deixant-se veure per dins) i dos més a prop, oferint línies en diagonal. 

Agressivitat sobre la pèrdua

El primer que va elogiar Valverde durant la gira va ser l'esforç per defensar com un bloc, per agrupar les línies. El tècnic vol atacar amb molts efectius perquè, si l'acció no es pot finalitzar -cosa que intenta fer sempre que pot, i que fins i tot ha provat Busquets, avui-, hi hagi molta gent per activar la pressió sobre la pèrdua. En defensa organitzada, l'equip està combinant dos replegaments: el 4-5-1 quan Messi està en posicions d'extrem o el 4-4-2. Rakitic (o l'interior dret) està sent el jugador que salta sobre el segon central per ajudar el punta.

Destriar bé els moments per ser vertical

L'atac pausat serà inevitable, pel domini que se li presuposa al Barça en molts partits, però tampoc és l'única fórmula ofensiva que està explorant Valverde. La pretemporada ja ha ensenyat el desig del tècnic d'explotar la verticalitat dels seus atacants, si l'acció ho permet. Especialment amb Deulofeu però fins i tot quan ha jugat Denis d'extrem esquerre, s'ha mantingut la intenció d'anar a la ruptura i aprofitar espais a l'esquena de la defensa. Amb Messi per dins, són Suárez (punta) o Rakitic (interior dret) els que ataquen el forat dret de l'atac per compensar l'equip.

Històries de superació esportiva