Publicitat
Publicitat

Frustrat un atemptat jihadista en una base militar del Rosselló

Un contacte de l’Estat Islàmic a Síria va encoratjar tres joves detinguts a “colpejar França”

Un nou ensurt terrorista sacseja França aquesta setmana. La policia va frustrar dilluns els plans d’una cèl·lula jihadista que pretenia atemptar al fort de Biarra, a la població rossellonesa de Portvendres. Segons els investigadors, els terroristes volien decapitar un militar d’aquesta instal·lació i enregistrar l’acció en vídeo.

Els tres individus detinguts dilluns en relació al cas van acabar confessant els plans d’atac a la instal·lació militar, tot i que van negar que volguessin decapitar ningú. Els tres terroristes, amb edats d’entre 17 i 23 anys, residien en indrets diferents de França -un al nord, l’altre al centre i un tercer a Marsella- i havien entrat en contacte a través d’internet.

Cap d’ells no tenia antecedents penals. Per la seva banda, el més gran, que respon al nom de Djebril, s’havia allistat a la marina el juny del 2013 i va ser destinat precisament al fort de Biarra -l’objectiu de l’atemptat-, però va ser acomiadat el gener del 2015 després de diferents baixes mèdiques.

Profundament radicalitzats

De les seves declaracions davant dels investigadors se’n desprèn que els tres es van “radicalitzar profundament” mirant vídeos a internet de l’Estat Islàmic. Va ser així com, segons el relat de la justícia, va néixer entre ells el propòsit d’unir-se a l’organització. Però la idea no es va poder materialitzar, ja que Ismael, un dels sospitosos, va ser objecte d’un escrutini administratiu l’octubre del 2014 i tenia una ordre de negació de sortida del territori francès expedida a petició de la seva mare. Aleshores, els tres individus van començar a concebre la idea d’atemptar al seu país. Una intenció que va ser encoratjada per un contacte establert a Síria que els va convidar a “colpejar França” si no en podien marxar.

Com que hi havia prestat servei, Djerbil coneixia bé la instal·lació militar del fort de Biarra, on hi ha un punt de supervisió marítima gestionat nit i dia per un grup reduït de soldats. “El més important és que l’atemptat s’ha evitat. Si s’hagués fet hauria sigut una gran desgràcia. Tot va bé si acaba bé”, va assegurar ahir a l’ARA l’alcalde de Portvendres, Jean-Pierre Romero, que va assegurar que s’havia assabentat de les intencions dels terroristes pels diaris.

La fiscalia va decidir ahir acusar formalment els tres detinguts -als quals no s’ha intervingut ni armes ni explosius- d’haver “planejat un atemptat, entre finals de desembre del 2015 i principis de gener del 2016 a Portvendres”, i va demanar la presó provisional.

S’investiga l’assassinat de quatre ‘marines’

Les autoritats dels Estats Units investiguen el viatge a Jordània i una possible visita al Iemen de l’autor de l’atemptat que dijous va matar quatre marines en dues instal·lacions militars de Tennessee. L’FBI vol determinar si el sospitós estava en contacte amb l’integrisme islàmic, tot i que tracten el cas com un assumpte de “terrorisme intern” fins que “no es demostri el contrari”. Diversos mitjans també van revelar l’existència d’un bloc amb què l’autor instava a “entregar-se a Al·là”. Segons el diari The New York Times, el pare de l’atacant va estar sota vigilància per presumptes vincles amb el terrorisme.