Vuit morts a la República Democràtica del Congo en les protestes contra Kabila
El govern ordena bloqueja les xarxes i els missatges SMS per evitar les manifestacions al país
BarcelonaVuit persones han mort en enfrontaments amb les forces de seguretat que reprimeixen les manifestacions contra el president Joseph Kabila, a la República Democràtica del Congo, segons el recompte de la missió de pau de l'ONU al país, Monusco, que eleva la xifra de dues víctimes mortals donada per la policia. Les protestes se succeeixen a la capital, Kinshasa, i d'altres ciutats per reclamar eleccions lliures i la marxa del president Kabila, que legalment acabava el mandat el desembre del 2016.
Diumenge, el govern va ordenar tallar algunes aplicacions i els SMS fins a nova ordre per mirar d'aturar l'organització de manifestacions i per "protegir la vida dels congolesos", segons ha justificat a l'agència Reuters el ministre de Telecomunicacions, Emery Okundji.
El Congo viu des de fa dos anys una situació inestable per la negativa del president Kabila a convocar eleccions. Aquest diumenge, grups de capellans catòlics han cridat a les mobilitzacions coincidint amb el primer any de la signatura de l'acord de Sant Silvestre, que es comprometia a convocar comicis abans d'acabar l'exercici, però la comissió electoral va ajornar-los fins al 23 de desembre del 2018 al·legant que no es complien els requisits de seguretat mínims.
Jean-Mobert Senga, investigador d'Amnistia Internacional al Congo, es lamenta al seu compte de Twitter que la comunitat internacional "rebutja demanar a Kabila que s'aparti del poder" i es pregunta si l'acord de Sant Silvestre es transformarà en la revolució de Sant Silvestre".
L'oposició política i els activistes entenen que Kabila es vol perpetuar en el poder, malgrat que la Constitució prohibeix que pugui optar a un tercer mandat. Durant aquest cap de setmana s'han intensificat les protestes i la policia ha actuat, com en altres ocasions, amb contundència. Fonts del cos han confirmat a l'agència Efe la mort d'almenys cinc manifestants a Kinshasa, la capital del país.