18/09/2016

Les 5 claus per seguir els Emmy

3 min
Les 5 claus per seguir  els Emmy

BarcelonaEls 18.500 membres de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió dels Estats Units han emès ja el seu veredicte i un notari el custodia. Aquesta matinada es revelarà quins són els guanyadors de la nova edició dels premis Emmy, la que fa 68: serà el moment de revisar com queda l’Olimp de les sèries, a partir d’un dels baròmetres més importants, tenint en compte que són els premis televisius més destacats que atorga la indústria americana. Aquestes són cinc claus per seguir la gala que s’emet aquesta matinada, en directe per Movistar+.

La HBO encara regna, però cedeix terreny

La cadena HBO segueix sent la que acumula més nominacions: 94. Però la xifra suposa un descens important respecte a les 126 que aplegava el 2015. A més, veu com les rivals -a les quals només fa un any tenia a una distància sideral- fan un creixement important. Així, FX Networks puja de les 38 a les 56 candidatures, gràcies a èxits com American crime story i Fargo. I Netflix, tercera classificada, passa de 34 a 54. La HBO encara les dobla, sí, però només un exercici enrere les quadruplicava. La primera televisió en obert que hi ha al rànquing és la NBC, que se situa quarta amb 41 nominacions, les mateixes que tenia el 2015. Pel que fa a Amazon, creix moderadament de 12 a 16, sense seguir la progressió meteòrica de Netflix.

‘Joc de trons’, davant la revàlida

Tot i que la sèrie fantàstica va ser un èxit de públic immediat, els Emmy van trigar a reconèixer Joc de trons en el seu palmarès i, durant les primeres temporades, la van relegar als guardons tècnics. Però l’any passat va proclamar-se guanyadora de la nit, amb quatre premis dins la categoria de drama: millor sèrie, direcció, guió i actor secundari (Peter Dinklage). Aquest any parteix com a favorita: 23 nominacions. Això sí: American crime story la segueix de ben a prop, amb 22. Des que es va estrenar, Joc de trons suma ja 106 nominacions, i s’ha endut de moment 26 estatuetes.

Forta presència d’actors nominats per primer cop

Una ullada als intèrprets nominats per primer cop a les diferents categories d’actors i actrius principals permet veure com, lentament, va mutant el panorama d’icones en l’univers de les sèries. Aquest any la nova fornada de nominats inclou Rami Malek ( Mr. Robot ), Matthew Rhys ( The Americans ), Keri Russell ( The Americans ), Cuba Gooding Jr. ( American crime story ), Tom Hiddleston ( El infiltrado ), Courtney B. Vance ( American crime story ), Kirsten Dunst ( Fargo ), Aziz Ansari ( Master on none ) i Thomas Middleditch ( Master of none ).

L’hora de resoldre alguns greuges pendents

Kevin Spacey ha sigut nominat nou vegades, però no ha obtingut cap Emmy: ¿ho aconseguirà aquest any amb el seu Frank Underwood de House of cards? El seu és, probablement, el cas més visible d’intèrprets que encara no tenen cap premi sobre la llar de foc, a l’espera d’estatueta. Altres desafortunats que no han pogut recollir premi -i que aquesta matinada tenen opció de fer-ho- són Idris Elba (5 nominacions), Sarah Paulson (6), Will Forte (5) i Hugh Laurie (8). Més enllà dels actors, alguns presentadors també fa temps que fan cua per a l’anhelat guardó. És el cas de Bill Maher (19 nominacions) o Jimmy Fallon (9), que opten avui a treure’s l’espina clavada. I, tot i que sí que ha guanyat dos premis, val la pena consignar el reality Project Runway, ja que el parell d’estatuetes sembla poc consol, tenint en compte que ja suma 41 nominacions des que es va posar en marxa. Pel que fa a sèries, Better call Saul (amb 14 nominacions) i Key & Peele (18) són les més oblidades, d’entre les que avui tenen opció de recollir un Emmy.

Segona oportunitat per a Jimmy Kimmel

La gala estarà presentada per Jimmy Kimmel, que recull el testimoni d’Andy Samberg. Aquest presentador de late show ja va rebre l’encàrrec de conduir la cerimònia del 2012 i el cas és que les crítiques no van ser gaire positives: mentre que al seu programa se’l veu desimbolt, sobre l’escenari se’l va notar fred i encarcarat. Potser per assegurar-se l’èxit, la nòmina de presentadors que repartiran premis inclou les principals grans estrelles de l’univers seriòfil: Julie Bowen, Bryan Cranston, Claire Danes, Larry David, Tina Fey, Allison Janney, Matt LeBlanc, Rami Malek, Keri Russell, Liev Schreiber, Kiefer Sutherland i Jeffrey Tambor, entre d’altres. I, abans de la gala, com sempre, hi haurà catifa vermella. Que aquest any és més llarga que mai: 404 vellutats metres.

stats