Misc 20/09/2021

La méteo: tempestes localment fortes per encetar una setmana moguda

Els pròxims tres dies l'ambient serà més d'octubre que no de finals de setembre

4 min

BarcelonaTarda de tempestes localment fortes que avancen cada cop més cap a comarques centrals. Els primers ruixats forts han afectat sobretot comarques com la Selva i el Gironès, però a mitja tarda s'han començat també a formar tronades fortes en sectors del Barcelonès, del Vallès i del Maresme. Tant a la Garrotxa com en punts del Lluçanès la pluja en alguns moments ha anat acompanyada de pedra. Les tempestes són molt estàtiques, cosa que afavoreix grans acumulacions d'aigua de forma local. A Barcelona, per exemple, les tempestes ja han deixat 40 l/m² a la Plaça de Sants, mentre en molts barris de la ciutat no hi ha gairebé ni plogut.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades fins a dos quarts de set de la tarda (en l/m²):

  • Llagostera, 55
  • Vilobí d'Onyar, 43
  • Cassà de la Selva, 41
  • Barcelona (Plaça de Sants), 40
  • Olot, 32
  • La Vall de Bianya, 30
  • Ripoll, 20
  • Sant Feliu de Guíxols, 18
  • Barcelona (Raval), 15

Aquesta tarda el Meteocat ha apujat a perill alt l'avís per pluges intenses de cara al vespre en tres comarques: el Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès. El perill es considera moderat en un bon nombre de comarques centrals i de l'est: del Baix Camp fins al Berguedà i el Maresme. Protecció Civil manté activat el pla Inuncat en fase de prealerta.

El vent de mestral encara ha fet pujar amb força la temperatura avui en algunes comarques de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre. Destaquen els 29,8 graus de Tarragona, els 27,8 de l'aeroport de Reus i els 27,5 del Vendrell. Per contra a Olot no s'ha passat de 21 graus.

Les pròximes hores seran de temps mogut en comarques centrals i de l'est. Els ruixats i les tronades descarregaran preferentment en comarques de Girona i de Barcelona, tot i que de nit arribaran fins al Camp de Tarragona i de matinada i demà descarregaran també amb força a les Balears. A la tarda els xàfecs més forts seran sobretot probables en sectors del Ripollès, de la Garrotxa, d'Osona, de la Selva i del Gironès, però a mesura que avanci el vespre la inestabilitat més acusada avançarà cap a sectors més centrals i de la costa. Durant el vespre i la nit els ruixats puntualment forts podrien també afectar la costa entre Barcelona i el Baix Camp, o àmbits com el Penedès i l'altiplà central. Alguns aiguats acumularan 30 o 40 l/m² en poca estona, i no són descartables acumulacions de més de 50 l/m².

Acumulacions totals de precipitació previstes fins demà al migdia.

El Meteocat té actiu un avís per pluges intenses de nivell 2 sobre 6 que afecta la majoria de comarques centrals i de la meitat est. Protecció Civil va activar ahir al vespre la prealerta del pla Inuncat arran de la previsió de pluges intenses amb tempesta.

Avís del Meteocat per intensitat de pluja vigent per aquest dilluns

Demà al matí encara es podrien produir alguns aiguats sobtats entre el Garraf i el Baix Camp, tot i que amb el pas de les hores les possibilitats de ruixats forts s'aniran desplaçant cada cop més cap a les Balears i el sud del País Valencià, on durant aquest dimarts també descarregaran tempestes irregulars i localment fortes.

Tot plegat anirà acompanyat d'un ambient cada cop més de tardor. Avui la temperatura serà més baixa que ahir al Pirineu i en moltes comarques de Girona, i demà la baixada arribarà més clarament a comarques de la meitat sud.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

Durant la primera part de la setmana l'ambient serà més d'octubre que de finals de setembre. Fins dijous continuarà la mateixa dinàmica, però això no vol dir que la sensació de tardor hagi de marcar ja el temps a partir d'ara. A partir de divendres i de cara al cap de setmana que ve la calor repuntarà i els migdies tornaran a tenir un to encara estiuenc. Dimecres a les 9 i 20 minuts del vespre començarà oficialment la tardor.

Pel que fa a l'estat del cel, la tongada de xàfecs d'avui no serà tampoc l'única de la setmana. Una gota freda es despenjarà de latituds més altes i rondarà per la Península de cara als pròxims dies, fet que obligarà a estar alerta a l'evolució dels pronòstics i a possibles noves situacions d'aiguats.

Els models de previsió fan pensar que és sobretot al País Valencià, a les Terres de l'Ebre i a les Pitiüses on hi ha més possibilitats de noves pluges fortes de cara a dimecres i dijous, però la incertesa en el pronòstic encara és alta. La formació d'una petita pertorbació mediterrània podria activar els aiguats novament a mitjans de setmana. A mesura que s'acosti el cap de setmana la inestabilitat anirà minvant.

Avui bufaran mestral i tramuntana moderats a les Terres de l'Ebre i al nord de la Costa Brava. De cara a demà i dimecres el vent sembla que anirà girant cada cop més a gregal, i podria deixar-se sentir en molts sectors de la costa.

Probabilitat en tant per cent que dimecres plogui amb ganes (>5 l/m2).
stats