Futbol
Misc 28/03/2016

Vuit ulls que mai paren a l’ombra de Montilivi

Els ajudants de Pablo Machín equilibren la rutina diària amb la revisió dels partits jugats i l’anàlisi dels pròxims rivals

i
Natalia Arroyo
3 min
Jordi Balcells i Jordi Guerrero en una sala de Montilivi

GironaQuatre ordinadors damunt la taula, i papers i dossiers i taules d'Excel i calendaris i rotuladors i un microones. A la paret, pòsters i més documents i una pissarra amb alguna possible alineació per al cap de setmana. Un onze pintat, guixat, dubtat. El tècnic Pablo Machín encara hi donarà alguna volta més fins a l'hora del partit, com fa dies que fa. Com mai deixa de fer. El seu cap mai para i tampoc el dels seus ajudants a Girona, Jordi Guerrero (segon entrenador), Omar Harrak (entrenador de porters) i Jordi Balcells (preparador físic).

Abans de l'entrenament, ja sigui a Montilivi o Vilablareix (l’altra instal·lació on s’exercita l’equip), ja fa estona que els quatre tècnics estan en marxa, pendents que tot estigui a punt i res falli. Després de l'entrenament, i quan els jugadors marxen a descansar, ells encara revisen, corregeixen i tornen a preparar la següent sessió. Els detalls a millorar. Els detalls del següent rival. Els detalls que marcaran les diferències. Tots els detalls.

I n’hi ha tants, que és necessari filtrar-los. Prioritzar-los. “Avui en dia tens a l’abast tanta informació, que el més difícil és seleccionar-la i quedar-te només amb la que és realment important”. Jordi Guerrero és qui actua d’embut per a Machín, qui coordina l’àrea de seguiment i anàlisi del Girona. Treballa amb una setmana de previsió perquè quan arribi el dilluns, el tècnic ja tingui clars els trets característics del pròxim rival: com inicia el joc, com ataca i com defensa, si pressiona la sortida rival, i què fa quan perd o recupera la pilota. Sobre això, s’estructura la setmana d’entrenament, que tindrà el dijous el seu dia més intens tàcticament. Aquest dia, els jugadors acostumen a veure un vídeo d’uns 15 minuts abans de la sessió. “I per a la majoria ja és moltíssim”, lamenta Guerrero.

Però un quart d’hora no és ni de bon tros tot el material que visualitzen els ajudants de Machín. Guerrero mira un mínim de 5 partits de cada rival abans d’enfrontar-s’hi: els últims tres a fora o a casa en funció d’on es jugui, i els dos altres. Potser, fins i tot, s’hi cola una sisena visualització d’algun partit significatiu del rival contra algú d’estil similar al Girona, com pot ser l’Osasuna aquesta temporada. De tot el visionat, munta un vídeo d’entre 30 i 35 minuts per a Machín, que rebrà l’estratègia condensada de la mà de Harrak, que també és l’encarregat de gravar els propis partits. “La Lliga ens ofereix imatges a través de Mediacoach”, explica Guerrero, però a Girona se senten més còmodes amb un tir de càmera menys general. A través d'una tauleta, fins i tot arriben a visualitzar al descans alguna acció molt clara que està condicionant el partit en directe i que Machín té el costum d'anar-se apuntant en una llibreta durant el joc.

Els vídeos van i vénen durant tota la setmana. El partit del dissabte o diumenge conviu amb el següent a les ments dels tècnics i també amb l’últim que s’ha jugat, radiografiat per Balcells mentre suma minuts i quilòmetres i intensitats. Revisar i preveure. Reforçar i corregir. Ahir, avui i demà. Aquesta és la dinàmica frenètica dels entrenadors. Al jugador, però, sempre se’l manté atent al rival que toca. Quan arribi el dia del partit i l’equip ja sigui al vestidor, Machín cantarà l’onze, posarà un resum de cinc minuts de l’estratègia i exposarà les claus del matx. Serà un resum de poc menys de vint minuts de la feina gegantina que han fet quatre entrenadors a l’ombra de Montilivi. I que al final, dependrà "de si la pilota entra o no".

stats