Promeses per acabar l'any

Les dades de turistes són espectaculars i per primer cop se superen els tres milions 

Acaba un any complicat, tant en l'àmbit nacional com internacional, encara que els experts ja ens preparen per afrontar una altra crisi econòmica el 2020, de manera que no hi ha treva per al pobre ciutadà que no sap ni pot arribar a final de mes.

I a Andorra l'any acaba immers en un clima electoral i amb un moviment al carrer que ha fet obrir els ulls al cap de Govern, Toni Martí, que dijous anunciava mesures per incrementar el poder adquisitiu de la població, entre elles limitar l'increment del preu dels lloguers segons algunes informacions polítiques no oficials, una acció que xoca de ple amb el que va dir el candidat Xavier Espot en la seva presentació pública en un abarrotat Centre de congressos, on clarament es va posicionar contra mesures que acotin els preus dels lloguers.

L'any acaba difícil i el 2020 es comença a veure amb certa por, per això, i com estem a finals del 2018, el que toca és desitjar que el 2019 doni un respir i a més s'ha de comptar que hi entrarà un nou Govern amb quatre anys per endavant per fer coses i no deixar-les per al final. El 5 de desembre passat ARA Andorra ja va avançar que les eleccions seran el 7 d'abril.

Toca destacar d'aquest any les bones xifres relacionades amb el turisme, amb dades espectaculars que deixa en un mite allò de la temporada alta d'hivern perquè ha estat un estiu fenomenal. Andorra ha superat aquest any els tres milions d'entrades de turistes, i per quart any consecutiu han crescut les pernoctacions, tot i que l'arribada d'excursionistes s'ha estancat.

Els banquers, sempre pendents de tot el que passa, ho tenen clar. Les dades parlen per si soles i demostren que a l'estiu l'ús de les targetes de crèdit estrangeres és més gran que a l'hivern, i per tant la deducció és fàcil: es fan més compres. Serà la màgia del Cirque, l'atractiu de la bicicleta, o l'auge del senderisme. És bo acabar l'any amb bon gust perquè el turisme és essencial. Això no vol dir que aparquem els problemes, que hi són i molt importants. Hi eren abans de la manifestació, i caldrà veure amb què ens sorprèn Martí per fer augmentar el poder adquisitiu. 'A priori' també és una bona notícia.