La sala secreta

Fa dos dies que el lloc creat per Pere Falqués i les seves inspiracions medievals té un inquilí que hi tuiteja i hi prepara una investidura que està intentant ser boicotejada

Quan Pere Falqués va reformar el Parlament de Catalunya perquè fos la residència reial durant l’exposició de 1888, tenia una idea al cap que no el deixava dormir. Amant de les novel·les medievals i admirador dels castells construïts amb amagatalls i sales secretes, volia, tant sí com no, crear un espai misteriós dins de l’antic Arsenal de la Ciutadella.

No va ser, però, fins al 1904, quan van començar les obres dels dos cossos laterals, que va poder veure complert el seu somni. Rere un gran mirall va instal·lar-hi una habitació modesta, d’uns vint metres quadrats. Ja se sap, les famílies reials acostumen a estar envoltades de secrets, llegendes i històries mai explicades.

Pocs van ser els que van assabentar-se de la seva petita aportació personal al Palau. Durant els més de trenta anys que l’edifici va ser el Museu Municipal d’Art, el secret anava transferint-se d’alcalde a alcalde. Francesc Macià va ser el primer president a conèixer el secret quan l’ajuntament de Barcelona, el 1932, va cedir l’espai perquè s’hi instal·lés la Generalitat de Catalunya. Ho va escriure en el llibre secret —i sagrat— dels presidents. Lluís Companys va ser el següent, però amb la victòria franquista en la Guerra Civil, el llibre va quedar amagat a la nova caserna en què va convertir-se el Palau.

Josep Irla mai va assabentar-se d’aquest petit gran secret i Josep Tarradellas no el conegué fins que no tornà de l’exili com a president de la Generalitat restablerta i començà la legislatura l’abril del 1980. Pujol, Maragall, Montilla, Mas i Puigdemont n’han estat els guardians fins avui.

La sala secreta, però, no s’ha utilitzat mai. Ni per tenir reunions sense mirades indiscretes. Ni per afers amorosos. Ni tan sols per fer una becaina enmig de la voràgine parlamentària. De fet, hi ha diversos presidents que no han ni intentat trobar-la. Fa dos dies, però, sobrí de nou i s’hi instal·là un petit estudi, un llit i un ordinador amb connexió a Internet via satèl·lit.

Fa dos dies que la sala secreta creada per Pere Falqués i les seves inspiracions medievals té un inquilí que hi tuiteja i hi prepara una investidura que està intentant ser boicotejada fins al nivell de fer treballar un dissabte al migdia el tribunal de més alta instància d’Espanya. Mentrestant, a les fronteres catalanes, Mortadel·lo i Filemó dirigeixen una operació per intentar caçar un ocell que fa estona que és dintre de la gàbia.