Política 30/01/2019

PDVSA va utilitzar el Banco Espíritu Santo, segons la policia andorrana

La cúpula de la petrolera veneçolana va cobrar 124 milions en comissions a Dubai

Ara Andorra
3 min
Un treballador d’una gasolinera de l’empresa estatal de petroli a Caracas.

MadridExdirectors de l'estatal Petrolis Veneçuela van cobrar 124 milions de dòlars (108 milions d'euros) en suborns entre 2009 i 2013 en els comptes del Banco Espíritu Santo (BES) a Dubai, informa aquest dimecres El País.

Citant un informe de la policia andorrana, el diari espanyol escriu que els exexecutius de PDVSA de Veneçuela estan sent investigats a Andorra per presumpte blanqueig de 2.000 milions de dòlars (1.749 milions d'euros), i van justificar aquest ingrés "amb suposats serveis d'intermediació amb els proveïdors de Bariven, filial de l'empresa petroliera".

El document dels investigadors apunta a un grup de chavistes i exdirectors de PDVSA que van transferir els seus comptes de capital d'Andorra al Banco Espíritu Santo (BES) a Suïssa i Dubai, informa l'agència Lusa a partir de la informació d'El País.

Són exdirectors que van ocupar llocs de responsabilitat al país llatinoamericà durant els governs d'Hugo Chávez (1999-2013). La llista inclou els exministres veneçolans d'energia Nervis Villalobos i Javier Alvarado; l'expresident de Bariven, César Rincón Godoy, i l'exdirector legal de la branca Electricitat de Caracas, Luis de León..

La Policia d'Andorra també apunta a Rafael Reiter, excap de seguretat interna de petroli; Abraham Ortega Morales, ex-operacions internacionals de finances, i Eudomario Carruyo Rondón, ex-director financer, i Carlos Alberto Caripe, exassistent del fiscal president de Carbozulia, filial de PDVSA, Alcides Rondón Rivero.

El País assenyala que "la pista del Banco Espíritu Santo és una de les principals línies d'investigació dels agents andorrans, que des del 2012 investiguen els comptes a BPA, intervingut el març de 2015 per blanqueig de diners.

L'informe de la policia andorrana, del 10 de desembre, es basa en informació de les autoritats portugueses. Els agents van visitar recentment funcionaris del Fiscal General de Lisboa. A la capital portuguesa, s'investiguen alguns dels líders del Grup Espíritu Santo (GES), que es van desglossar el 2014 i del qual forma part el Banco Espíritu Santo. Les recerques acumulen 86 milions de fitxers. I, segons els investigadors andorrans, assenyalen la participació del banc en nombroses operacions de blanqueig de capitals..

Segons el diari espanyol, la Policia d'Andorra va trobar que els exviceministres i directors veneçolans citats "van continuar rebent a les oficines de BES a Suïssa i Dubai quantitats milionàries de les comissions" i "van obrir comptes utilitzats a nom d'empreses constituïdes a través de Gestar, una empresa vinculada al banc portuguès que gestionava i administrava operacions fiduciàries".

"Les comissions haurien estat pagades a través d'una estructura corporativa desenvolupada per M. Joseph O, financera suïssa, amb la col·laboració de Paulo J. C. C. en comptes oberts a BES a Suïssa i Dubai. Aquesta estructura hauria beneficiat a jerarques, executius i persones relacionades o col·laboradors de PDVSA, així com membres del govern veneçolà que, directa o indirectament, van tenir influència sobre el hòlding de PDVSA", segons l'informe policial.

El document també assenyala que Josep M. va crear hòldings "que es van utilitzar per rebre el pagament de suposats suborns a través d'ÉS Enterprises, una societat del Grup Espíritu Santo", l'empresa que també s'ha utilitzat per realitzar pagaments a PEP (persones políticament exposades), inclosos els responsables del grup PDVSA".

Segons la policia, entre el 16 de març de 2009 i el 25 de febrer de 2013, les comissions ascendeixen a 124,8 milions de dòlars (aproximadament 109 milions d'euros al tipus de canvi vigent).

Els investigadors destaquen el "tracte preferencial" que PDSVA tenia amb el BES, mantenint que això era a causa de la liquiditat i el poder del petroli veneçolà, i requereixen que la companyia energètica utilitzava comptes bancaris portuguesos per a la seva activitat "econòmica en les transaccions financeres relacionades amb la venda internacional de petroli".

"Les investigacions a Portugal indiquen que a PDVSA se li va concedir una línia de crèdit oberta per BES a pagar als proveïdors", escriu El País, citant l'informe de la policia andorrana que assenyala que "l'evidència apunta a la BES, que amb l'aprovació de la seva cúpula hauria pagat comissions a funcionaris i empleats de l'empresa d'energia de Veneçuela, a canvi dels beneficis de la gestió dels fons de pensions" d'aquest grup.

stats