Política 16/10/2014

S'aprova la llei ''cabdal'' per posar en marxa el nou marc fiscal

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha alertat, però, que les modificacions que s'han introduït a la nova Llei de bases de l'ordenament tributari ''podrien fer multiplicar els recursos i el personal'' que caldrà destinar a la futura Agència Tributària

M.t.
3 min
El conseller general demòcrata, Xavier Montané, durant la defensa del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari / ANA

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat aquest dijous la nova Llei de bases de l'ordenament tributari, que tots els grups han coincidit a qualificar de ''cabdal'' per a la posada en marxa del nou marc tributari. Malgrat això, i tot i que el text s'ha millorat substancialment durant el treball en comissió, el grup mixt s'ha abstingut per no acceptar la retroactivitat del text i la col·laboració que se li demana a la Justícia, mentre que el grup socialdemòcrata hi ha votat en contra perquè considera que el text final ''protegeix el frau''. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que la llei és ''una eina imprescindible'' per a la correcta aplicació dels nous impostos, però ha alertat que les modificacions que s'han introduït per la via de les esmenes ''podrien fer multiplicar els recursos i el personal'' que caldrà destinar a la futura Agència Tributària.

El debat previ a la votació de la Llei de bases de l'ordenament tributari ha servit per constatar la importància de la llei a l'hora d'aplicar correctament el nou marc fiscal, ja que introdueix la capacitat de l'administració de poder fer les comprovacions i inspeccions necessàries per incentivar el pagament dels impostos, i alhora es reforcen els drets i les garanties dels contribuents. A més, els tres grups parlamentaris han destacat la feina feta en el treball en comissió i els esforços per acostar posicions, que han permès millorar substancialment el text original, que segons l'oposició estava massa inspirat en la llei espanyola. També tota la cambra ha defensat que la nova Llei prevegi la creació d'una Agència Tributària única.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha criticat especialment el fet que s'estableixi l'obligació d'informació dels pagaments durant els últims 15 anys a comptar de la data de defunció de les persones, cosa que considera que atempta contra el principi de no retroactivitat de la Constitució, i s'ha mostrat en desacord amb la col·laboració que haurà de fer la Justícia a l'hora de facilitar dades, que ''posa en perill la protecció de les dades personals''.

De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha assegurat que la llei ''protegeix el frau'' perquè s'han incorporat ''traves'' en l'obtenció de la informació fiscal i en les demandes que la futura Agència Tributària pugui fer a tercers. Rios també ha criticat que s'hagi de necessitar una ordre judicial per obtenir la informació dels domicilis professionals, i ha lamentat que el text estableixi acords especials per tal que determinats projectes estratègics puguin gaudir de beneficis fiscals.

Des del grup parlamentari demòcrata, Xavier Montané ha defensat que la Llei aconsegueix un equilibri entre les garanties que es donen al contribuent i les eines que tindrà l'administració per requerir la informació d'ordre tributari i per adoptar mesures cautelars quan hi hagi dubtes en el compliment. En referència a les crítiques fetes per l'oposició, Montané ha assegurat que el principi de retroactivitat queda acotat amb els terminis de prescripció de 3 anys, ha subratllat que els acords especials hauran de ser aprovats pel Consell General, i que cal una autorització per accedir als domicilis professionals per protegir la propietat privada.

Finalment, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha valorat positivament que la llei crei els procediments de gestió i d'inspecció tributària, que els cobraments dels deutes tributaris es puguin fer per la via administrativa i no judicial com fins ara, que es reforcin els drets dels contribuents a fer informats i a ser assistits, la col·laboració en l'aplicació dels tributs i, finalment, la confidencialitat de la informació tributària. Cinca ha aprofitat la seva intervenció per alertar que les modificacions fetes durant el treball en comissió podrien provocar que s'hagin de multiplicar els recursos i el personal de la futura Agència Tributària. El ministre ha dit que encara no sap si serà així, però que ''podria passar i caldrà estar vigilants'' per veure l'impacte d'alguns elements que s'han introduït que són ''molt exigents'', com és el silenci administratiu positiu.

stats