Societat 14/06/2016

Impuls al turisme científic de la mà d'un projecte mundial d'Earthwatch Institute

Un grup d'investigadors d'arreu del món coneixen les particularitats dels ecosistemes andorrans i com els afecta el canvi climàtic

Ana
2 min
El director de Producte i Nous Projectes d'Andorra Turisme, Enric Torres, el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostebibilitat del Comú de Canillo, Marc Pons, el director de l'IEA, Jordi Guillamet, i la investigadora del CREAF, Irene Figueroa, presenten el projecte d'Earthwach Institute / C.G.

OrdinoEarthwatch Institute és una ONG nord-americana dedicada a potenciar la conservació del medi ambient a través de la participació ciutadana. Així, capta investigadors novells d'arreu del món per endinsar-los al món de la investigació, sobretot aquella que requereix de treball de camp. Aquesta reconeguda ONG ha acceptat un projecte andorrà relacionat amb com es veu afectada la fauna i la flora en alçada pels efectes del canvi climàtic. Durant aquest any, sis grups, amb una dotzena d'investigadors cadascún, d'arreu del món (n'hi ha de la Xina, Austràlia o Filipines) fan estada al Principat, concretament a Ordino, per estudiar in situ els seus ecosistemes. Partint d'aquest projecte, per la notorietat que li dona al país i per l'interès que puguin generar els resultats de les investigacions, Andorra Turisme considera que ha de ser un filó per introduir-se al mercat de turisme científic, fins ara poc explorat, tal com ha reconegut el director de Producte i Nous Projectes d'Andorra Turisme, Enric Torres.

"L’objectiu d'Andorra Turisme és que les dades que n'obtinguem permetin projectar la imatge d'Andorra com a destí de muntanya on també es fa recerca i investigació", ha explicat Torres. En paral·lel, es vol "atreure públic que té interès per veure què passa als ecosistemes, i aquí se li pugui explicar les investigacions que s'estan fent i quina és l'evolució”, ha afegit. Torres ha reconegut que mai s'estaria parlant d'un "turisme massiu", però sí que pot aportar notorietat turística i el seu granet de sorra per seguir lluitant contra la desestacionalització. En aquest sentit, ha informat que s'està negociant amb touroperadors anglosaxons per tancar tipologies de viatges d'aquestes característiques, les quals podrien començar a ser una realitat l'any vinent.

Per donar un impuls inicial a tot aquest objectiu a llarg termini, Andorra Turisme ha aportat 7.700 euros al projecte d'Earthwatch Institute. Un projecte que ha ideat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), de la Universitat de Barcelona, i que des de ben al principi ha comptat amb el suport del Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya (CENMA). El director de l'Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet, ha explicat que aquests dies compten ja amb un grup d'investigadors, que fan tasques a la muntanya però també lúdiques per conèixer el país. "Ens aixequem d'hora al matí" per fer treball de camp a Sorteny, Arcalís i els boscos d'Ordino en general que es troben més amunt de 2.000 metres, "lloc on més es noten els efectes del canvi climàtic", ha explicat la investigadora del CREAF Irene Figueroa. Fins ben entrada la tarda, estudien el creixement dels arbres i el comportament de petits mamífers. També han instal·lat 70 càmeres a diferents punts de la muntanya per veure la distribució de les espècies, i analitzen també els nivells de pol·len i de descomposició del sòl.

Aquest any, el primer del projecte, vindran a Ordino sis grups d'investigadors, tot i que la idea és que esdevingui un projecte "a llarg termini", ha remarcat Figueroa. De fet, la investigadora ha volgut deixar clar que els resultats no arribaran "fins d’aquí a uns anys".

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del Comú d'Ordino, Marc Pons, s'ha mostrat satisfet que el CENMA hagi escollit la seva parròquia com la més apropiada per dur la investigació, i ha ressaltat del projecte el fet que uneix "natura i ciència amb lleure i turisme".

stats